1 lucru pe care l-am invatat despre influenta

Prin 2009 aveam o sesiune de interviuri pe la Targoviste.

Dupa “o serie”, de 5-6 oameni, am iesit afara sa iau o gura de aer. Dupa 10 minute ma intorc si gasesc pe scaun un tanar cu o barba lunga. Il salut si imi dau seama ca are ceva curaj devreme ce nu-l invitase nimeni inauntru si totusi el statea picior peste picior.

Il intreb cum il cheama si-mi intinde o coala de hartie, indoita. Ma uit la el, iar el imi face semn din cap s-o citesc. Orgoliul de “mare sef”, vrea sa ma stapaneasca si vreau sa-i zic vreo doua, insa aleg sa citesc.

“Poetul Valentin…, s-a nascut in anul …, in localitatea…”

Cum poate veni un om la interviu fara sa stie ce are de spus si-mi prezinta o auto- biografie scrisa?

Il intreb care-i treaba, si-mi spune ca are nevoie de job-ul asta. Il asigur ca voi analiza.

Peste o saptamana trebuie sa decid; citesc din nou notitele din cv-uri si-mi atrage atentia, “Valentin.”

Ma gandesc, ca-i fair-play sa-l sun, sa-l anunt ca nu e el omul. Aveam nevoie de mai multi oameni atunci si in timp ce suna telefonul, mi l-am imaginat intrand cu incredere oriunde. Exact in acele secunde decid sa-i dau vestea buna.

-“Salut! Valentin?

-Cine intreaba?

-Iulian sunt, Iulian Costea, ne-am intalnit saptamana trecuta la Targoviste la un interviu…

-Da, stiu, dar eu nu mai sunt disponibil”, zice Valentin, si-mi inchide.”

“Ai fost prea slab si nu trebuia sa-i dai nicio sansa, imi spunea orogliul.”

Trec peste eveniment si peste catva zile (eu fiind in Targiu Jiu), ma suna colegul de la Targoviste si-mi spune ca a citit in ziar ca, Valentin, s-a sinucis.

5a

Mi-a cazut telefonul, mi-a picat fata, mi s-au inmuiat picioarele, n-am mai putut respira.

Eram convins ca eu sunt cauza, dar de ce? pentru ca eu il sunasem! Voiam sa-i spun ca sunem gata sa colaboram, chiar daca decizia o luasem atunci.

, spunea: “De fiecare dată când ţi se întâmplă ceva, pune-ţi întrebarea: “Ce aş putea învăţa din această situaţie?” sau: “Cum aş putea profita de ceea ce mi s-a întâmplat?” sau, în fine: “Ce oportunităţi mi se prezintă acum?”

Mi-a venit citatul asta in cap. Dar ce invatasem. Nimic! Viata lui se sfarsise, iar eu ma simteam vinovat. Era tanar, era poet sau vroia sa fie.

Il rog pe colegul sa-mi faca rost de numarul de telefon de la ziar, sun si aflu si numarul de telefon al mamei lui. O sun, imi prezint condoleantele, ma intreaba cine sunt, ii spun, apoi o intreb de ce a facut asta? Mi-a raspuns ca avea probleme emotionale de mult si ca nu-l mai vedea bucuros de multa vreme.

Teoretic, ma linsitesc, pentru ca nu din cauza mea a ales sa faca necugetatul gest, insa dupa cum vezi, mi-a ramas si acum in minte acest nefericit eveniment.

Puterea de influenta spura oamenilor este mare. Puterea ta, puterea altora asupra ta, a multimii aspura ta, etc…

Fii atent la ceea ce scoti pe gura si fii atent la modul in care alegi sa influentezi oamenii. Nu tot rezista! Oamenii sunt sensibili, unii sunt asemenea unui burete, ei strang totul si apoi “explodeaza”. Am, si am avut de-a face cu multi oameni, poate la fel ca si tine si de cativa ani, aleg “easy way” si “pozitivismul”. Oamenii se misca, daca ei simt ca trebuie sa se miste si stau ca simt ca trebuie sa stea. Oamenii nu pot fi fortati, insa pot fi influentati. Si in bine si in rau.

Gandeste-te la ceea ce faci acum si cum poti influenta oamenii. Gandeste-te de doua ori inainte sa urlii la copilul tau. Gandeste-te bine inainte sa acuzi sau sa gasesti vinovati.

Alege sa fii o persoana cu o influenta buna, alege sa fii un om de inspiratie nu un om de care lumea sa se teama.

Alege “easy – way!”

 

Iulian Costea

Leave a Reply