3 actiuni pe care e de dorit sa le faci in Dezvoltarea ta Profesionala – fara “secrete”

Imi place foarte mult ce spunea George Washington Carver: ”Educatia este cheia care deschide usa de aur a libertatii ”

Iti propun 3 mari lucruri pe care a de dorit sa le faci, impartie in 3 articole diferite. Aici vei gasi un scurt rezumat al celor 3 competente pe care e nevoie sa le ai la un moment dat.

1.EDUCATIA

Cu toate dovezile, spun  ca ne lipseste educatia pentru a intreprinde lucruri noi si marete. Suntem educati in stilul parintesc, cu multa scoala cu multa caligrafie la scoala, un liceu, o facultate buna si un serviciu care sa aduca bani in casa pentru familie.

Nu zic ca nu sunt de acord pentru cei care vor sa faca asta, spun doar ca asa am fost si eu educat de catre parintii mei. Fiecare e liber sa faca ce vrea cu viata lui. Liberatatea este cel mai frumos dar ce ni sa oferit de catre Dumnezeu. Liberul albitru, deciiziile, oportunitatile, difera de la caz la caz.

Scoala, a comunicat intotdeauna cu noi intr-un mod inchis, un model adoptat usor usor chiar si de dascalii ce aveau altceva de spus, cu reguli si proceduri ce au dus intotdeauna la limitarea comunicarii.

Profesorul intra in clasa, striga catalogul, scriam dupa dictare, iar peste cateva zile eram ascultati iar profesorii asteptau raspunsurile din dictare  dupa care venea nota. Iti mai amintesti?

Personal parca stiam inca de pe atunci ca ma voi zbate in viata pentru altceva, devreme ce doar Limba si Literatura Roamana imi placea, si parca intelegeam ca nu sistemul scolar ma va ajuta 100% sa razbesc in viata. Evident, nu acum am invatat sa fac inmultiri si impartiri. Scoala are rolul ei.

Eram multumit cu note de trecere, nu invatam prea mult, pentru ma canalizam pe cu totul altceva si uite asa au trecut anii.

 

Ce  NU  ne spuneau dascalii nostrii :

-indrazneste mai mult

-ai nevoie de un control atent al banilor

-fa-te antreprenor, nu sta la mana altora

-pozitioneaza-te ca un adevarat lider

-strange oameni pozitivi in jurul tau

-spune si altora ce sti tu

 

 2.MOTIVATIA

De asemena, motivatia  si cadrul propice reprezinta o chestiune de timp.

Suntem entuziasti la primirea unei vesti pozitive sau la o marire de salariu, dar asta nu e doar o chestiune de timp?

Nu vorbim despre motivatia temporar?

Cei mai disciplinati dintre voi, aveti acasa o coala alba de hartie sau un tabel in orice format in care va scrieti aliniat, veniturile lunare, cheltuieliele si apoi trageti linie. Rezultatul? Gauri in buget si muuult neprevazut!

O sa observati usor ca sume inportante de bani au fost cheltuite pe acest neprevazut.  Continuand in acest fel, de cateva ori in viata ai tendita sa renunti in a da din coate si uneori esti tu acela care primesti coate direct in ficat. Unde e motivatia de altadata te intrebi ?

 

3.REMUNERATIA

Presupunand ca de maine vrei sa fi alt om, ai nevoie sa te reeduci, fara sa mai apelezi la ”experienta” parinitilor care au trait intr-o alta conjunctura in care situatia era propice lor. Daca nu apelezi la suportul parintilor, apelezi la diverse platforme si carti cheie care sa te invete sa te autoeduci.

In fond depre asta e vorba, daca cu ajutorul parintilor sau mai clar prin prisma educatiei primite de la acestia,(poate corecta si cu intentii bune), nu ai reusti sa ajungi acolo unde ti-ai propus, va trebui sa faci altceva. Pastreaza relatia cu parintii calda, blanda si onesta dar fara sa mai primesti sfaturi de remunerati.

Acest subiect destul de delicat nu trebui sa te deranjeze foarte tare.

Parintii te iubesc oricum ai fi si orice ai face, iti vor binele. Te afli intr-o conjunctura diferita, unde fratii nu se mai iubesc intre ei si nu se mai ajuta reciproc decat in momente de cumpana, iar societatile private mizeaza pe punctele tale slabe, pe care tu le consideri puncte slabe, pentru a-si rotunji veniturile si pentru a castiga de pe urma ta. Fiecare dintre noi e bun la ceva, iar daca crezi ca sti sa faci de toate, cu parere de rau excalm. ”Te inseli, e foarte dificil sa sti sa faci de toate” .

Da, ai nevoie de bani sa te pregatesti ai nevoie sa te reinventezi. Atentie, mergi incet, drumul e lung si nu e deloc presarat cu flori, in fond ,drumurile pavate cu flori in final nu-ti vor aduce cele mai mari beneficii.

 

Acestea sunt cele 3 idei pe care vi le propun spre studiu; educatia, motivatia si remuneratia, si vor fi aliniate in 3 lectii diferite .

Lectia 1 –Cum sa reusesti sa te autoeduci

In rest, poti sa incalci orice regula ! 🙂

 

Te astept cu feedback.

 

 

Iulian Costea

Leave a Reply