4 pasi spre a te face mai placut

Tocmai am iesit dintr-un proiect de consultanta cu o firma de distributie de produse. Am avut un contract pe trei luni plus o luna folow-up.

Ma intalneam cu echipa de vanzari in fiecare dimineata la 8.00 si odata pe saptamana (lunea) la o sedinta de analiza la ora 18.00.

Intr-una din dimineti, am adresat o rugaminte intregii echipe de vanzari care suna cam asa; “tinind cont ca pentru unii dintre voi lucrurile nu merg atat de bine, vreau sa ne gandim la o tema, o tema pe care s-o dezbatem in speranta ca lucrurile se vor imbunatatii si veti vinde mai usor si mai mult“.

Dupa cca 1 ora, s-a decis tema:”CUM REUSESC SA MA FAC MAI PLACUT IN RELATIA CU OAMENII?

In prima faza mi s-a parut destul de greu sa ma gadesc la asa ceva, insa aveam cateva “ancore” si suficienta incredere in echipa.

Pe la 2 noaptea, nu puteam dormi, ma perpeleam in tot patul. Ma duceam cu gandul la ce o sa discutam luni pe tema de mai sus (era vineri noaptea spre sambata).

M-am sculat usor din pat, mi-am turnat un pahar cu apa si m-am pus pe gandit.

Mi-am adus aminte ca in perioada cand eram manager la o firma mare, aveam un nod mare in gat de fiecare data cand stiam ca  pentru a descoperi o actiune buna si utila, trebuie sa trec prin zece actiuni de rahat.

Evident ca nu am cedat

SI

Iata ce a iesit in noaptea cu pricina!

 

Ca sa reusesti sa te faci mai placut:

 

1.INDRAZNESTE sa incerci si asuma-ti ca s-ar putea sa nu-ti iasa

 

2.EMPATIZEAZA cu persoana cu care dialoghezi (incearca sa asculti mai mult decat vorbesti si fa mai mult de doi km in papucii ceiluilalt).

 

3.SCOATE-TE DIN CONTEXT  pe tine ca individ

 

4.NU CREDE TOT CE TI SE SPUNE .

 

Am lucrat cu peste 1000 de oamenii in diverse proiecte si am vazut diverse tertipuri aplicate, cu tenta manipulativa, oamenii care stiau sa vorbeasca dar stateau prost la capitolul fapte si actiune. Nu mi-au placut niciodata astfel de oameni. La 20 de ani inteleg un om care nu stie cum sa-si prioritizeze sarcinile si il pot ajuta. La 30 de ani daca nu sti asta, si totusi lucrezi intr-o pozitie de conducere inseamna ca nu te-a interesat deloc cum sta treaba cu sarcinile si nici sefului tau nu-i pasa.

Ziceam ca unii oameni stau rau la capitolul “punere in practica” si de aici si cei patru mari pasi .

 

1.INDRAZNESTE  sa incerci sa te faci mai placut si asuma-ti ca s-ar putea sa nu-ti iasa. Ceea ce ne dorim, nu tine numai si numai de noi. Nu iti place cand altul nu-ti acorda credit maxim, insa dorinta ta nu devine realitate doar pentru ca tu iti doresti asta. Asa ca asuma-ti ca s-ar putea sa nu-ti iasa, insa ai incercat si asta ar trebui sa te faca mai increzator in actiunile tale prezente si viitoare. Sunt multi oameni pe care in continuare ii lasa reci lucrurile simple, insa lucrurile simple au cel mai mare impact asupra celorlalti. Uite-te la Sir Richard Branson si observa-i simplitatea. E foarte placut, desi nu-i deloc chipes .

Uite-te la Kramer din Seinfeld . Ce il face placut ?

Deci, nu trebuie sa arati bine ca sa te faci placut, nu trebuie sa mirosi a parfum scump sa te faci placut si nu trebuie sa faci nimic iesit din comun sa te faci placut, ci doar INDRAZNESTE. Nu multi reusesc !

 

2.EMAPTIZEAZA  cu persoana cu care esti in dialog si fa mai mult de doi km in papucii acesteia. Empatia intotdeuna e un semn de identificare. In mometul in care ai decis sa empatizezi vei vedea ca oamenii seamana foarte mult intre ei  si vei intelege ca nu sunt diferente majore intre tine si cel cu care empatizezi. Daca ai un dialog de 15 minute cu cineva, stai 10 minute in papucii lui, apoi pentru 5 minute intoarce-te in ai tai.

Trage o linie, vezi cum te-ai simtit in sosonii lui Vs. cum e acum in ai tai. O sa observi repede ca te vei elibera in cele 5 minute in care te reintorci relaxat in papucii tai. Si ceilalti simt presiune si ceilalti o escaladeaza ca si tine, ceilalti sunt exact ca tine. EMPATIZEAZA. Nu multi reusesc!

 

3.SCOATE-TE DIN CONTEXT  pe tine ca individ. In momentul in care vrei sa transmiti un mesaj direct sau subliminal, bati un apropo sau spui pe fata, pozitia corpului se modifica. Vrei sa dai bine si cand anunti o veste buna si cand dai o veste mai putin buna.

Fa un exercitiu de imaginatie si gandeste-te cand te-ai intalnit ultima data cu colegul de serviciu sau un prieten cu care nu te mai vazusei de 5 ani, cine conta mai mult in discutie? Prin ceea ce suntem, avem un ego de hranit si uitam sa-l mai lasam si in repaus. Uitam, si ii dam “hrana” pana cand il facem dependent de ea.

Cand iti spun sa te scoti din context, iti spun ca din 15 minute de discutie, 10 sa fi concentrat pe ceea ce vrei sa transimiti de fapt prin verbal si nu prin nonverbal (oricum nonverbalul bate verbalul la fundul gol). A te scoate din context, inseamna sa-ti dai seama ca de fapt pentru partenerul de discutie e mai important sa ramana cu ceva din dialog, decat sa ramana cu imaginea ta. SCOATE-TE DIN CONTEXT. Nu multi reusesc!

 

4.NU CREDE TOT CE TI SE SPUNE

Aici e mai simplu. Indiferent cum ai da-o, tot e bine sa ai o doza de circumspectiune, si sa o ti ca pe un bibelou pe noptiera.

Cand era TELEEUROBINGO  pe TVR 1, concurentii aveau o mascota cu care puteau bloca adversarul sa raspunda la o intrebare, iar acela ce avea mascota putea raspunde primul.

Cam asa si cu CIRCUMSPECTIUNEA. S-o privesti ca pe o unealta, pe care s-o folosesti atunci cand ai cele mai mici dubii cu privire la realitate.

Atunci cand vei crede chiar tot ce ti se spune, placerea interlocutorului de a comunica cu tine, scade exponential cu naivitatea ta si te vei transforma dintr-un om placut, intr-un PACALICI. NU CREDE TOT CE TI SE SPUNE. Nu multi reusesc!

De aici te las pe tine sa completezi …

 

 

Spune-le si prietenilor tai de pe retelele de socializare de aceste 4 metode.

 

In final te las sa-l urmaresti pe Kramer din serialul Seinfeld si modalitatea sa de a se face placut.

 

[youtube_sc url=”http://www.youtube.com/watch?v=epmvG3pjpu0″]

 

 

Iulian Costea

 

Leave a Reply