6 idei ce te ajuta sa intelegi ce fel de relatii ai cu parintii

Mi-am pus pe un C.D o melodie care-mi place mult. O sa-ti spun in final despre ce melodie e vorba.

E inevitabil sa nu te gandesti la cei dragi. E inevitabil sa nu te gandesti ca intr-o zi e posibil ca acestia sa nu mai fie langa tine.

Si intr-o zi te anunta cineva pe mobil ca mama ta/tatal tau nu mai este. Te cuprinde o panica instantanee si nu stii pe unde s-o apuci.

Tresari si nu stii cum sa ajungi mai repede acolo, cu speranta ca mai poti face ceva. Stii ca nu e vina ta insa in sufletul tau ai o amaraciune. N-ai fost langa ei cand au avut cea mai mare nevoie de tine. Dar de unde sa stii tu care e cea mai mare nevoie a parintilor tai? Intreba-i din cand in cand de ce au nevoie! Ei nu mai au nevoie de averi si lux. Au nevoie doar de tine si sigurnata ca tu esti bine.

Atat cand sunt in viata sunt mandri de tine orice ai fi in acest moment. Director, patron, medic, salahor…cu totii avem ceva in comun…avem o mama si un tata.

Nu e nevoie sa te muti aproape de casa in care ai crescut, nu e nevoie sa stai in casa cu ei insa e nevoie sa le hranesti sufletul si sa le aduci bunastare cu echilibrul tau. Ei sufera cand tu suferi, ei sunt primii ce vor sa-ti ofere ajutorul chiar si atunci cand nu ai nevoie de el. Sunt cei ce te cicalesc si la varsta asta sa te imbraci gros cand e frig sau sa-ti pui o palarie alba in cap in vreme de canicula. Iti recomanda sa mananci bine si la timp pentru ca ei stiu ca asa e bine si asa au crescut ei sanatosi. Aminteste-ti ultimul dialog cu mama ta! Despre ce ati vorbit? Cum ati terminat discutia? Dar cu tata?

Nimeni pe patul de moarte nu a regretat ca nu a stat mai mult la serviciu. Muribunzii regreta doar ca nu au petrecut mai mult timp in familie si poate nu au reusit sa-si faca familia fericita intotdeauna.

Ii gasesti mereu bine pe ai tai. Au ce sa manance, au ce sa imbrace, au o locuinta cocheta, nu au datorii si nu au intretinerea neplatita.

Iata 6 metode pe care le poti aplica fara sa te chinui, in relatia cu parintii tai.

  1. Suna-i de cate ori poti!
  2. Viziteaza-i des!
  3. Confirma-le banuielile!
  4. Incurajeaza-i la viata!
  5. Aminteste-le ca existi datorita lor!
  6. Spune-le ca ei sunt motivul pentru care tu esti asa cum esti!

1. Suna-i de cate ori poti!

Niciodata un parinte nu e deranjat de telefonul tau. Au emotii cand vad pe ecranul mobilului, numarul tau de telefon. Se bucura si spera ca esti bine inainte sa apese tasta ce va face legatura intre voi. Suna-i fara motiv, doar sa le spui ca ti-e dor de ei si ca-ti plac foarte mult muraturile lor si ca anul asta au iesit mai bune decat ale tale. Ca mananci in fiecare zi din dulceata de nuci facuta de ei si de fiecare data iti aduci aminte de copilarie.

2. Viziteaza-i des!

O vizita neanuntata la parintii tai face cat nu au facut reducerile de la Hypermaket pe intreaga saptamana. Bucuria e enorma. Se uita in jur sa vada daca vad si altii fericirea lor. O vizita anuntata si o preferinta de manacare sau de o bautura ce iti place, se va indeplini instantaneu. Pentru ca ei te iubesc si fac orice pentru ca tu sa fii fericit pentru ca ei sa fie fericiti. La plecare saruta-i energic si spune-le ca-ti va fi dor de ei!

3. Confirma-le banuielile!

Cand tata ti-a spus ca din vocea ta se simte o usoara suparare, confirma-i asta si spune-i si de ce. Nu se va incarca cu asta ci va gasi ceva spontan care sa te ajute. Sfaturile de la ei sunt din suflet, chiar daca nu sunt intotdeauna cele mai bune. Atunci cand mama ti-a simtit raceala spune-i ca asa e si mira-te…-de unde stii tu mereu asta, mama?-

Lor le place si-ti vei primi cu siguranta sfatul.

4. Incurajeaza-i la viata!

Cei de varsta lor incep sa se stinga. Ei vad asta si se simt amenintati. Zic ca le-a sosit vremea. Spune-le tu ca Dumnezeu ii va mai tine in viata pentru ca tu ai nevoie de ei. Ai nevoie de sfaturi si ai nevoie sa-i vizitezi si sa-i suni, ai nevoie sa te mangaie cand ai probleme. Spune-le asta! Incurajeaza-i sa traiasca. Ii vei ajuta mult, mai ales ca ei traiesc pentru tine.

5. Aminteste-le ca existi datorita lor!

Confirmarea aceasta vine ca o multumire sufleteasca. Se simt responsabili si asta contribuie la deplasarea potentiometrului lor ce va genera emotie pozitiva. Un singur lucru ii va face mai fericiti. Vei vedea la punctul 6.

6. Spune-le ca ei sunt motivul pentru care tu esti asa cum esti!

Fa-ti o lista cu mesaje pentru care le esti recunoscator/recunoscatoare. Ia o coala si scrie pe ea toate lucrurile pentru care le recunosti meritele.

Scrie cum te-au facut sa te simti. Scrie cum te fac sa te simti. Scrie cum te simti in prezenta lor.

Apoi suna-i, spune-le ca o sa le citesti de pe o coala scrisa de tine si incepe s-o faci. Incheie cu … –atat am avut sa spun!-

 

Cu drag astept comentariile tale,

PS: Ti-am promis melodia. Iat-o!

[youtube_sc url=”http://www.youtube.com/watch?v=nVZtuvws76w”]

Iulian Costea

Leave a Reply