Afla cele doua forme de influentare Vs. imi doresc sa fiu manipulat

De mult, scriam despre niste actori minunati folositi intr-un film prost dar probabil bine platiti. Incercam sa demontez acel mit despre pozitivismul cinic dus intr-o extrema derizorie. Cativa oameni “au sarit” la gatul meu. M-au scuturat insa eu am ramas la aceeasi idee; “Fiecare om, are pretul lui.

Cred in ideea de pozitivism si util sa credem cu totii. Pozitivismul salveaza un suflet greu incercat. Pozitivismul genereaza zambet si dragoste. Daca cel/cea greu incercat(a) are in juru-i oameni pozitivi atunci puterea persuasiunii functioneaza. Usor usor, se antreneaza si se angreneaza in arta pozitivismului si va decide singur(a) ce e mai bine pentru el/ea.

images

Vreau sa fiu manipulat – declara un (fost)cititor

Avem cu toti acest drept. Ne asumam sau nu atunci cand citim psihologie, mai ales cand aplicam terapia cognitiv-comportamentala. Daca functioneaza, de ce nu?!?

Articolul de azi isi propune sa nu lase nimic nelamurit.

Exista doua forme prin care un om poate fi influentat. Influenta poate insemna ca o mica parte din credintele noastre pot fi modificate usor sau chiar radical inlocuite cu noile…

Lamurirea vine tocmai din descrierea acestor doua forme de influenta.

1. Manipularea care conform dex = “tip de influență socială care urmărește schimbarea percepției sau comportamentului celorlalți cu ajutorul unor tactici ascunse, amăgitoare sau chiar abuzive. Pentru că manipulatorul își urmărește doar propriile interese, deseori în detrimentul altora, aceste metode pot fi considerate exploatatoare, imorale și înșelătoare.”

A. Manipulatorul își ascunde intențiile și comportamentele agresive.

B. Manipulatorul cunoaște vulnerabilitățile psihologice ale victimei și determină ce fel de tactici ar putea fi efective.

C. Manipulatorul este de o cruzime suficientă pentru a nu da înapoi de la vătămarea victimei dacă este necesar.

Pe scurt, manipularea este NEGATIVA.

2. Persuasiunea = “este o formă de influențare. Este modalitatea de argumentare prin intermediul căreia o persoană încearcă să convingă o altă persoană sau un grup de persoane să creadă sau să facă un anumit lucru. Persuasiunea este un proces de ghidare al oamenilor pentru a adopta idei, atitudini sau acțiuni. Persuasiunea se bazează pe discuții și “atractivitatea prezentării” în locul folosirii mijloacelor de forță.

 

influenta-300x225

Principiile persuasiunii:

Simpatie – oamenii tind să spună ,,da celor pe care îi cunosc și îi simpatizează

Reciprocitate – oamenii dau înapoi celor care se poartă frumos cu ei

Dovadă socială – oamenii au tendința de a urma exemplul celor mulți

Angajament/consecvența – oamenii se “aliniază” în a respecta propriile lor promisiuni

Autoritate – oamenii se “înclină” în fața părerii experților

Raritate – oamenii doresc foarte puternic ceea ce pot avea cu greu.”

Si eu imi doresc sa fiu influentat. De ce, te intrebi?!? E simplu, atunci cand nu mai am idei si totul mi se pare “negru”, apelez la oameni si forme pozitive si cu o putere de influenta pozitiva maxima. Am o problema si nu o pot rezolva de unul singur = cer ajutor, suport, ma informez mai mult, insa ma straduiesc cat pot de tare sa nu cad in forma numarul 1 de influenta.

Acum ca stim singurele forme de influentare, ramane doar sa alegem si sa intelegem ce ne dorim.

te astept la “UNU la UNU pentru vanzari sanatoase.” Ce metoda crezi ca folosesc aici?

Iulian Costea

1014271_533863226651581_117590020_n

Leave a Reply