Buimac(a) de toate cele? Asculta-i doar pe cei ce au facut ceva!

Deschid paranteza (“Nu, nu e bine. O sa vezi. Ai vazut? Ce ti-am zis eu? Daca faceai cum iti spuneam eu…acum nu erai aici! Imi pare rau pentru tine.” Bleahhh…

“Pai ce faci? O iei de la capat? Off, nimic nu se prinde de tine? Cum reusesti s-o dai in bara mereu? Stii ce…eu nu ma mai bag!”), am inchis paranteza.

ADICA, e musai s-o dai in bara de doua ori, sa platesti pretul a doua “esecuri” ca sa scapi de influenta si mentalitatea celor din jur care nu numai ca nu te incurajeaza dar si descurajeaza? NU! Ne e deloc corect.

John Maxwell spune ca atunci cand intalnesti un om negativ, nu incerca sa-l faci pozitiv ci FUUUUUGI DE EL! Fugi tare, sa nu te prinda. E rolul altcuiva sa faca oamenii pozitivi. Nu-ti doresti negativ langa tine, scapi de tot ce e negativ. Negativistul s-a nascut asa, asta e rolul lui si tu n-o sa-l schimbi. Punct!

Cine e personajul de mai sus? cel unde sunt bolduite caracterele? Identifica-l acum. Hai, uita-te un pic in jur. Nu cumva e chiar prietenul tau bun? Nu cumva i-ai povestiti tu odata ce vrei sa faci pentru tine?… si el ti-a zis “NUUU, nu merita!!!”. Stii cum trebuia sa-i raspunzi? “Băăă, n-a zis nimeni ca merita, dar eu incerc sa ma bag in ceva si tu incerci sa ma scoti din ce nu m-am bagat?”

 

Cand am de schimbat placute de frana si reparatii de mecanica usoara, ma duc la Dom’ Necula. E “artist”, e chibzuit, nu ma vede ca pe o bancnota, stie sa comunice, a trecut cam prin ce am trecut si eu in viata, SAU INVERS, deci undeva ne conectam. De vreo 2 ani, si-a facut un atelier mai mare.

Pana sa si-l faca a avut parte de piedici. Culmea, piedici de la sotie. “Mai, Marian – ce ne trebuie?, nu-l avem p’asta mai mic“? Dom’ Necula, n-a picat in plasa si n-a dat ceea ce are pe ceea ce o sa-si construiasca ci dimpotriva a vrut sa vada de unde vine acest reject din partea sotiei.

De cand si-a ridicat usor constructia, “prietenii” au devenit din ce in ce mai apropiati si interesati de soarta lui. Zi de zi, seara de seara erau la datorie. Aruncau cu privirea mai bine ca oricare meserias.

Iaca Tanţo’ ca s-a descoperit misterul. “Prietenii” devotati a lu’ Dom’ Necula, faceau push pe … nu, nu pe el, ci pe ea, adica pe doamna sotie a meseriasului ce vrea un ateleier mai mare.

Azi e bine. Face bine. Face bine si ceea ce face, dar doamna a avut ceva probleme de sanatate. Pana sa le rezolve, a ridicat doua case. Una pentru un baiat si cealalta pentru un alt baiat. Baietii lui, evident! In doi ani! Exact la doi ani dupa ce a terminat de construit noul atelier.

Azi, ii spune doameni sotie: “Azi, facand bilantul, noul meu atelier, a adus venituri in casa noastra, a consturit alte doua case si ti-a platit tratamentul scump, ca sa te faci bine repede. Daca imi ascultam prietenii, ce faceam azi?” si doamna i-a raspuns metaforic: “Eeee, ce, tu te iei dupa mine?”

L-am intrebat si eu de ce nu i-a ascultat si am primit un raspuns de-a dreptul superb. “Daca unul din prietenii mei avea un asa atelier, puteam sa inteleg cate ceva, puneam mai multe intrebari care m-ar fi facut sa nu fac aceleasi greseli in caz ca nu merge, dar asa…n-are nicunul nimic. Pe ce socotim? pe cifre sau pe vorbe?”

Mie mi-e clar. Ala care a facut ceva, poate sa-mi spuna si sa-mi dea sfaturi. Altul, NIMIC, deloc, nu accept, oricum tot ca mine fac.

Dar tine minte: Cel ce a facut, cel ce a construit de la zero ceva, o sa-ti dea un sfat bun, contra cost. Gratis o sa primesti toate nimicurile rejectate de altii!

Acel cineva, pana a ajuns la o reteta buna si eficienta, a mancat si varza afumata. Si azi, de ce ti-ar da tie gratis?

De obicei articolele mele au o concluzie bine apasata si asta nu pentru ca n-am incredere in aparatele tale din cutia craniana, ci pentru ca e regula, ca orice scriere sa aiba si o concluzie.

Azi, concluziile le tragi tu. Eu mai pot sa-ti spun doar atat; Lasa-i pe ceilalti ce nu au facut si nu fac nimic pentru ei, si stau in tribuna si fluiera, si huiduie. Nu de ei ai nevoie. Ai nevoie sa te inconjori si sa accepti sfaturi si propuneri de la cei ce au fost in noroi si, in arena, au luptat si lupta pentru ei si apropiatii lor.

Da, stiu din tribuna se vede bine si acolo ai sansa sa te remarci. Din pacate, te remarci doar pentru 10-20 de minute.

Dupa, nu mai contezi.

 

Sa auzim de bine!

Iulian Costea

 

Leave a Reply