Cand sistemul de convingeri irationale se schimba, se schimba si rezultatele

“Suntem ceea ce gandim, tot ceea ce suntem ia nastere din gandurile noastre, cu gandurile noatre construim lumea”. Buddha

Asa-i ca una dintre cele mai placute senzatii e senzatia de curat si curatenie?

Simti repede curatenia trupului tau aproape la fel de repede ca si curatenia dintr-o casa. In opinia mea e una dintre cele mai placute senzatii.

Acelasi lucru se intampla si cu psihicul nostru care din cand in cand necesita sa fie curatit asemeni corpului dupa o zi de munca.

Aici nu-i atat de usor, nu-ti poti spala parul capului in speranta ca ultima apa de la limpezirea acestuia, iti va limpezi creierul si implici gandirea. Aici ai nevoie de antrenament. Ai nevoie de o constructie solida inca din copilarie, pe care din cand in cand o “tencuiesti” si o repari acolo unde sunt fisuri.

Dar daca in copilarie ai avut nesansa sa nu te ajute nimeni la constructie si ai capat tot felul de convingeri irationale, ce faci?

Mai intai o sa-ti dau exemplu de o parte din convingerile irationale pe care le dezvoltam si le livram creierului nostru:

-n-o sa reusesc

-n-o sa mai am ocazia sa repar

-nu sunt suficient de pregatit(a)

-ceialalti au mai multe avantaje decat mine

-sunt sigur(a) ca asa o sa se intample

-nu sunt bun(a)  la asta…

Daca din capul locului, una din convingerile irationle, e dublata si de o coincidenta care iti confirma ipoteza, s-a terminat. Esti distrus(a) si nimic nu mai are sens.

Nu ai deloc dreptate daca gandesti asa. Exista desigur si situatii in care lucrurile pot fi previzibile, insa acestea sunt lucruri simple in general. Stii desigur afirmatia “Ti-am spus eu?”-pe ce se bazeaza?

pe stiinta sau pe coincidenta? de cate ori ai avut dreptate?

 

Cum te exprimi:

Irational

-nu te las sa pleci la bazinul de inot, pentru ca o sa te ineci

-nu pot incepe aceasta afacere pentru ca sigur va esua

 

Cum te poti exprima:

Rational

-nu te las sa pleci la bazinul de inot, pentru ca nu stii sa inoti si e posibil sa te ineci

-nu pot incepe aceasta afacere, pentru ca datele din analiza preliminara ne arata mai multe riscuri decat oportunitati

 

Toate aceste convingeri irationale dateaza inca din copilarie. Iti dau un exemplu.

La scoala doi elevi cu manutele sus, vrand sa citeasca o poveste. Profesoara spune imediat, “Andrei, lasa mana jos pentru ca Alina va citi povestea”.

Daca profesoara ar fi finalizat cu un “data viitoare, vei citi tu (cu scop de incurajare)”, nu cred sa fi fost vreo problema, insa cum lucrurile nu s-au oprit aici, si a doua si a treia oara s-a intamplat la fel. E clar “profa” o prefera pe Alina si in acest fel, incerderea in sine scade. Andrei nu a mai ridicat mana de atunci pentru ca a crezut ca nu i se cuvine. Anii au trecut si Andrei a ramas cu aceeasi imagine nu atat de amplificata insa si azi crede ca nu i se cuvine sa ia cuvantul.

Gandirea lui Andrei este irationala, deoarece suntem sortiti greselii cu totii. “Profa”, chiar si in context-ul in care o placea pe Alinuta, nu poate fi invinovatita sau acuzata de ceea ce se va intampla cu Andrei de-a lungul anilor.  El si-a format o opinie despre sine pe o “greseala” a altei persoane. Andrei va trebui sa inteleaga ca fiecare etapa din viata lui se petrece cu un scop. Invata!

Prin natura, ceea ce gandim si spunem, o facem in nume personal si suntem oarecum egoisti. Rareori ne dam seama de greselile pe care le comitem si rareori ne cerem scuze pentru ele. Cele mai dese sunt cazurile cand nici nu ne dam seama de ceea ce spunem sau facem riscand sa ne punem amprenta in viata unui om si acel om creada cu tarie in diverse ipoteze fara sa mai “verifice” alte surse. In concluzie, influentam si suntem influentati, dar asta nu inseamana sa credem cu tarie in diverse ipoteze.

S-a adeverit scenariul tau? Foarte bine, continua cu inca 9!!!

Daca unul dinte scenariile tale irationale tocmai s-a adeverit, poate esti un mag si ai puteri paranormale. Sa vezi da ai sau nu aceste puteri, mai fa-ti 9 scenarii si vezi ce se intampla. Daca doar unul sau maxim doua coincid sa se intample, renunta imediat la ele. Nu te ajuta la nimic.

Spune-ti ca poti!

Daca iti propui sa construiesti sau sa castigi ceva, totul dublat de pozitivism si atitudine, atunci esti pe drumul succesului.

Pozitivismul intareste increderea si distruge irationalul

De la un gand pozitiv, porneste motorul celei mai sofisticate masinarii. Adevarat? Daca Henry Ford, sa zicem cand a creat model T, ar fi gandit irational, probabil ca masina nu avea nicio sansa sa ajunga in partea cealalta a benzii. Orice alt exemplu dat de tine e bun.

 

Cunoastem cu totii, oameni de succes. Dintre acestia, verifica cati au mostenit averi, verifica cati au luat-o de la zero. Cei care au luat-o de la zero au aceasta atitudine si pozitivism si fii sigur ca zilnic isi repeta ca ei POT. Daca ei pot, tu de ce n-ai putea?

Cele trei teorii de mai sus, mai au treaba cu profa care a pus totul sub conjunctura egoismului?

Exemplu cu profesoara este ipotetic, la fel cu multe altele sunt. Cand eram copil, tata imi spunea ca nu sunt in stare de nimic. Desigur, tata era indreptat spre lucruri tehnice si imi testa mie abilitatile de tehnician. A avut dreptate, niciodata nu am fost in stare de nimic la chestii tehnice, dar am depasit asteptarile tatalui mei in partea de organizare.

Nu esti prost, nu esti urat, nu esti lenes, nu esti netalentat, ci esti neantrenat in partea de convingeri.

Mai scurt:

Rationalul este în conformitate cu cerintele ratiunii.

Irationalul nu se conduce dupa gandirea logica.

Atunci cand iti faci un plan, plin de pozitivism si atitudine, nu are cum sa nu-ti iasa. Cand esti pozitiv si te menti ca atare, creierul va gasi o metoda sa duca la bun sfarsit orice actiune inceputa. Cu o singura conditie, ACTIUNEA SA FIE INCEPUTA.

Incepe de azi sa scapi de convingerile irationale ca sa fii pe drumul cel bun

    SI

sa stii ca:

-nevasta nu te insala

-barbatul nu te insala

-Dumnezeu nu e dusmanul tau

-nimeni nu comploteaza impotriva ta

-ceilalti nu sunt mai buni decat tine doar pentru ca sunt ceilalti

-parintii tai ti-au vrut intotdeauna binele, chiar daca n-au stiut mereu cum sa faca

-nu o sa mori de la atacuri de panica

-e posibil sa ti se asculte telefonul

 

Sa auzim de bine

Iulian Costea

Leave a Reply