O povestioara despre bile

Daca esti mult prea emotiv, nu citi acest material.

Am citit o povestire de curand. Hm, nimic nou sub soare pentru ca, din fericire, fac si eu parte din oamenii care citesc. In bucatarie, pe canapea, in baie, in padure …unde ma prinde motivatia si dorinta de a citi. Esenta mi-o caut singur in cartile pe care le consider bune si primesc cu bucurie sfaturi in legatura cu ceea ce sa citesc. Cateodata imi pica cate un articol in mana si a atat de puternic incat inlocuieste cu succes o carte de 200 de pagini. Mi se intampla des, pe articolele lui Pera Novacovici.

Si eu cred ca imbatranesc, pentru ca imi plac din ce in ce mai mult, diminetile de sambata. Familie, liniste, aer, cafea, omleta pufoasa, inca o cafea, familie din nou… wow!!! Intr-o astfel de sambata mi-a picat in mana o povestire ce m-a facut sa-mi fac calcule cu foaie si creion. Familia mea inca nu stie de aceste calcule.

O alta povestioara adevarata ce m-a impresionat si m-a pus din nou pe ganduri.

In mare si ca ”big picture”, cand discutam de ziua de sambata ne raportam de fapt la dimineata zilei de sambata. De aici porneste totul. Liniste, mic dejun cu familia, rezumat pe saptamana ce a trecut, planuri, etc. Tuturor ne place nu? Sau cel putin celor de varsta mea!?

Speranta de viata

In medie, speranta de viata pentru un om normal este de cca 70 de ani. Unii mai mult, altii mai putin, insa aceasta este media.

Manat de aceasta poveste, in care unul dintre oamenii ca mine s-a trezit sambata dimineata inaintea tuturor, a pornit radioul si acolo, un  DJ-animator, promitea dialog cu orice om pe orice tema.

Cineva, care a sunat si a intrat in direct, spunea ca-i place emisiunea insa ceea ce-l deranjeaza un picut, e ca omul de la radio era sambata acolo.

Personal, stiu ca cineva trebuie s-o faca si p-asta, unde mai pui ca-i o meserie draguta.

Si de aici incep calculele.

Ia si tu un calculator sau ca si mine, un creion si o coala

Si, in cazul meu e asa:

Am 33 de ani, deci as mai avea de trait cca 37 de ani.

Inmultind 37 X 52 (sambetele dintr-un an), rezulta ca m-as mai bucura de inca 1924 de zile (dimineti) de sambata. Iau in calcul, desigur ca pana acum, habar n-am cate sambete mi le-am petrecut acasa cu familia, sau acolo unde mi-a fost mie drag. Cert e ca am trait pana acum 1716 sambete.

In povestioara, personajul principal (cel ce-si numara sambetele ca si mine acum si poate ca si tine), a ales o varianta aproape extrema pentru a-si ”gestiona” sambetele, asa ca s-a trezit si mai devreme intr-o sambata (ca nu cumva sa-si ia din timpul micului dejun cu familia), si a plecat sa cumpere ceva inedit; bilute de sticla cu insertii; din acelea cu care se joaca copiii.

glass-balls-nvt-sursa-big-photo

Daca si eu mi-as cumpara aceste bilute, mi-ar trebui 1924 de bucati. Si as face exact ca omul din povestioara.

Le-as pune intr-un bol mare si in fiecare sambata as arunca cate una. As vedea clar de la sambata la sambata ca acestea isi micsoreaza volumul si cu siguranta m-as concentra pe lucrurile care conteaza cu adevarat. De ce?

Pentru ca nimic nu te motiveaza mai tare si nu te face sa fii mai atent cu prioritatile tale decat simpla imagine a timpului TAU, care se scurge.

Singurul lucru pe care orice om il va accepta cu adevarat si din suflet, este putin timp.

Mi se pare ”periculos” sa poti sa incepi macar acest ”joc” pentru ca va veni o zi in care vei scoate ultima bila din bolul mare.

Merita?!

Te rog, da share la acest material. Poate sunt oameni ce-si vor pune pe seama emotiilor, prioritatile din frumoasele dimineti de sambata.

PS: Multumesc, V.M, pentru mailurile tale.

Cu drag,

Iulian Costea

 

Leave a Reply