Ce ar trebui sa intelegem din momentele de confuzie

“Abia in momentele noastre cele mai intunecate ne concentram ca sa vedem lumina.” Aristotle Onassis

Mai toata lumea trece prin astfel de momente.

Momentele si zilele acelea in care amesteci realitatea cu ceea ce ai vrea tu sa se intample. Clipele sau chair viata ta idealista se fac “terci” cu realitatea cruda si uneori absurda. Iti faci planuri si dintr-o data nimic nu ti se mai potriveste.

Stii, cand ceea ce percepi tu a fi in regula, altii percep a nu fi in regula si de aici apare si confuzia personala. Ceea ce crezi tu despre fapte si eveneminte Vs. ceea ce cred altii despre aceleasi intamplari.

Concret, ar trebui sa intelgi ca in momentul in care incepi sa devii usor confuz, chair acele momente se pot reflecta in realitate. Ai o situatie careia nu-i gasesti cel putin o solutie, pentru ca “ieri” o priveai altfel, dintr-un alt unghi, astazi, cand esti usor confuz, trateaza-o ca pe realitate. Momentele in care nu stii ce mai e corect, analizand cu ziua precedenta ti se par cu totul altfel. Dar daca iei de bun ceea ce gandesti atunci cand “crezi” ca esti confuz? Si daca pur si simplu chiar in acele clipe de gandire iei o decizie? Ce se intampla?

Zicem tot timpul sa fim si sa ramanem rationali, cu toate acestea emotiile ne stapanesc pretutindeni.

Chiar si atunci cand iti propui sa ramai rational, te domina emotiile. Actionezi la fel de instinctual, indiferent de cat de mult analizezi o situatie. Ia si incearca. Ce decizie ai luat in ultima vreme? Cum si de ce ai luat-o? Dupa cate ore/zile de analiza. Ce a stat la baza luarii deciziei? EMOTIA, desigur. Ceea ce-ti da emotii arata ca te vei implica imediat emotional.

Deci, atunci cand crezi ca esti confuz, poate fi o simpla poarta spre realitatea sigura. Nu lua decizii spontane in aceste momente, insa analizeaza atent ceea ce ai gandit in acele clipe. Aceea poate fi realitatea!

Aveam un exercitiu la un moment dat, sau mai degraba o evaluare 360 de grade. Suna cam asa;

Pune pe o foaie de hartie,  3 puncte forte ale tale si scrie cate ceva in parte despre fiecare, incluzandu-te pe tine.

Apoi raspunde la urmatoarele intrebari;

  • Cum sunt eu?
  • Ce sunt?
  • Cum ma comport?
  • Care e caracterul meu?
  • Cum ma imbrac?
  • Ce spun?
  • Cum spun?…

Pune sa faca acelasi exercitiu si pe 2 dintre cunoscutii tai, da-le si lor de stire (ar trebui sa stie deja), despre cele trei puncte forte ale tale. Ei vor nota daca le ai si vor scrie in cateva randuri despre fiecare in parte. Cei doi trebuie sa te analizeze pe tine, pentru ca de asta se numeste exercitiu/evaluare 360 de grade.

Pune-i sa-ti raspunda tot in scris la intrebariele de mai sus. Totul cu privire la tine.

Daca ai avut “curajul” sa-ti faci acest exercitiu, esti  mare!

Apoi, compara ceea ce crezi tu despre tine, cu ceea ce cred cei doi si fa o medie.

Sunt doua situatii ce pot aparea din acest test:

1. te vei supra-evalua

2. te vei sub-evalua

Si dupa acest exercitiu, evident vei deveni usor confuz, insa gata sa intelegi care e de fapt realitatea.

 

Cu drag

Iulian Costea

 

Leave a Reply