Ce ma mai poate impiedica?

Nimic!

Am cazut de cel putin doua ori in viata si am decis sa nu raman acolo…jos.

Am vazut cum prietenii si cunoscutii se uita ciudat la mine si … parca vor sa ma paraseasca…definitiv.

Am vazut si familia care-mi plangea de mila si-si plangea propria neputinta. Si eu…? Eu nimic! Consolat 100%.

Am vazut disperarea si emotia unui om care cand m-a intrebat unde ma duc…n-am stiut sa-i raspund. Pe vremea aceea nu aveam masina, dar aveam un amic care ne ducea pe mine, pe sotia mea si pe copilul meu oriunde vroiam…contra cost evident. Un om pe care nu-l stiam decat ca pe un sofer. Atat! Insa cand m-a intrebat ce fac…n-am stiut sa-i raspund.

Si ca sa fac putina lumina, cu numai 1 luna inainte ca amicul sofer sa ma intrebe ce mai fac!?!…tot el ma condusese (cu masina) spre un diagnostic greu. CANCER! Da, aveam cancer si o programare de urgenta la un alt spital. Aveam sau nu aveam…nici azi nu stiu!

Am mai povestit despre asta, asa ca nu mai are sens sa ma repet.

Imediat dupa ce am reusit sa ma strecor din nou in viata reala (cca 1,6 ani de tratement intens), am facut o promisiune. Am spus apasat ca vreau sa fiu un om, un produs bun nu un  simplu soi de existential venit pe lume dintr-o incrucisare parentala. Am inteles ca viata nu-i un dar atat de ieftin.

Si asta am facut. Mi-am luat lectia, a preluat-o si familia mea, am ales sa imi inghit galusca, am uitat de boala, am mers inainte, am pus cv-uri, am inghtit la pastile, am rumegat la scenarii pshihologice, au trecut pe deasupra mea aparate grele ce mi-au generat migrene urate, am dat din coate, am simtit umilinta, am invatat, am memorat, am actionat, am acceptat ajutor…si traiesc acum ca un om absolut normal. Din cand in cand imi place sa cred ca nu! 🙂

Bucuria pe care ti-o da viata, traiul… e unica. Simplul fapt ca traiesti e o minune. Sa nu fie nevoie sa-ti iei lectia si apoi sa stii ca nu mai ai pentru ce sa te temi, insa de cele mai multe ori, viata iti da o lectie pe care s-o intelegi perfect, iar mai apoi iti lasa optiuni si oportunitati. Aici trebuie sa fii viu, aici se intampla totul, de aici vin si regretele ce mai tarziu se vor tranforma in ganduri zilnice si intrebari sacaitoare – De ce? De ce?!?

Ai fix atatea oportunitati, cate crezi ca ai! Ai fix atatea sanse cate iti dai! Ai fix atatea drepturi, cate iti oferi! Ai fix atatea rezultate pe cat actionezi.

Si ce sa vrei mai mult? Cum sa intelegi repede cum sa faci anumite lucruri daca nu inveti, daca nu citesti, daca nu urmaresti filme bune?

Personal, dupa experienta traita prin spital, mi-am propus un singur lucru; sa ajung sa nu depind de factori si de conjuncturi ci mai degraba de propria minte si propriile actiuni. Si asta fac azi. Si am timp. Si sunt tanar si sanatos si cred ca pot face asta. Si am langa mine oamenii de care am nevoie. Si ma bucur odata cu ei de orice succes de-al nostru. Si ne intristam usor pe insucces, insa trecem repede peste … pentru ca …ce sa se intample mai rau? Am si zile cand ma uit peste pozele din trecut. Pozele in care boala pusese stapanire pe mine. Dar nu m-am lasat dus de fir, am vrut sa traiesc, am ales asta si iata-ma…viu si motivat!

Asculta-ma 1 minut: Nu exista situatii oportuniste. Exista una singura in fiecare viata. Daca pe aceea n-o fructifici, alta nu mai vine, insa e posibil ca din acea situatie oportunista sa nu inveti mare lucru. Si atunci; alege sa intelegi ca nimic nu e groaznic, totul are o logica si o linie, si ca doar tu esti cel/cea ce poate iesi dintr-o situatie mai putin favorabila. Gandurile negative si frica sunt asteptari false asupra realitatii pe care o traiesti.

 

Cu drag

Iulian Costea

 

 

Leave a Reply