Cele doua (2) competente fara de care nu vei reusi in secolul 21

Cum sa mai fiu si ce sa mai fac pentru a reusi in viata profesionala si cea personala?, incep sa se intrebe cat mai multi oameni. Printre acestia sunt si eu. Cand punem aceasta intrebare?

 

Inatai de toate stim cu totii ca trebuie sa definim ce anume vrem de la viata, altfel bajbaim si speram la mai bine. Din pacate; speranta – (minus) “a face si cativa pasi”, = nicio strategie. Atunci cand vrem si mai ales daca trebuie, decizia de schimbare o da INSATISFACTIA din perioada respectiva. Pornind de a aici, e nevoie sa PROIECTEZI UN ALT PLAN si neaparat sa INCEPI SA ACTIONEZI IN PASI MICI. Revenind la intrebarea de mai sus consider ca e foarte sacaitor mesajul: “SCHIMBA-TE AZI”. Nu cred ca-i mesajul corect si as formula altfel: “INCEPE DE AZI SA SCHIMBI CATE CEVA”, pentru ca fiecare stie cel mai bine ce are de schimbat. “SCHIMBA-TE DE AZI”, este un mesaj mult prea generalist si mi se pare ca a devenit mai mult un termen tehnic si un cliseu neincapator.

Acest articol isi propune sa te faca sa intelegi intr-un mod simplu si clar care sunt cele doua competente pe care trebuie sa le antrenezi pentru a face schimbari de obiceiuri in momentul in care simti ca esti INSATISFACUT  si vrei sa “INCEPI CU PASI MICI SA SCHIMBI CATE CEVA.”


1. Fii VIGILENT

A fi vigilent reprezinta prima competenta si tine foarte mult de nivelul tau de constientizare. Lucreaza-l atat personal cat si profesional.

Fii vigilent asupra a ceea ce se intampla in interiorul tau, fii vigilent in exterior. Observa si fii atent la ceea ce se petrece in jurul tau si in interiorul tau. In momentul in care vei fi atent la ceea ce se intampla cu tine, automat devii mai constient asupra nevoilor tale si ale celorlanti.

Devii vigilent, te servesti pe tine si-i servesti pe altii mult mai bine.

Concentreaza-te pe punctele tale forte si supune-te unui test prin intrebari. Intreaba-te de ce unele lucruri functioneaza la tine si altele nu. Ce merge in viata ta, ce nu si de ce nu merge.

Determina cauzele NEMULTUMIRILOR tale si elimina-le rand pe rand, actionand in directia potrivita cu PASI MARUNTI zi de zi.

 


2. Fii FLEXIBIL

Flexibilitatea nu este un termen abstract. Flexibilitatea este o compententa ce trebuie antrenatata zi cu zi, pas cu pas. Fiind felxibil, te vei adapta mult mai usor, vei fi mult mai capabil, vei reactiona mai discret intelegand rolul felxibilitatii.

Vigilenta e strans legata de flexibilitate si invers. Cu cat vei fi mai vigilent cu tine si cu ceilalti, automat vei deveni si mai flexibil.

Ceea ce stii si ceea ce observi te va ajuta sa fii capabil sa te adaptezi in functie de situatia in care te afli.

Atunci cand simti ca pierzi controlul, gandeste doar ca e o simpla abatere de la plan si revino. Flexibilitatea necesita intr-adevar si un anumit grad de incredere.

Fiecare situatie abordeaza-o in primul rand cu dorinta de a intelege ceea ce se petrece cu adevarat, fiind vigilent si gata de a schimba ceva cu o atitudine deschisa, abordabila.

Fii vigilent, fii flexibil si decide tu ce este adecvat sau inadecvat intr-un anumit context.

Mult succes tie si mie! 🙂

Ti-a placut articolul? Daca sa, da-i un share.

Primesti in inbox, imediat dupa abonare, e-book-ul “Povestea Omului de Serviciu” citit de peste 5000 de oameni. Un e-book despre schimbare.

io_sageata

[mc4wp_form]

Iulian Costea

COSTEA-1

 

 

 

 

 

foto articol: www.cbn-it.com & andrewtrabbold.blogspot.com

Leave a Reply