Cine este responsabil pentru fericirea ta?

Imi pun netbook-ul in servieta, mai trag un ochi la “to do list“, si parasesc locuinta. Pe scara imi fac cruce si il rog pe Dumnezeu, sa-mi tina mintea limpede si azi.

Dau sa deschid usa de la scara, dar o vad cum se deschide singura. De fapt era femeia care spala scara in fiecare dimineata. Dansa imi deschidea usa.

O doamna in jur de 60 de ani, ravasita si transpirata de la efort.

Mi-a deschis usa cu un zambet atat de mare si sincer, incat mi se parea ireal ca dansa sa-mi zambeasca asa. Nu credeam ca poate, nu credeam ca stie, si mai ales nu credeam ca are de ce! Nu zambesc, merg mai departe,  imi intorc privirea sa ma asigur ca n-am vedenii si ii vad din nou figura luminata si plina cu zambet. Ii zambesc si eu, parca multumindu-i ca “mi-a facut ziua”. Ma urc in masina si pornesc motorul. Opresc motorul si ma intorc.

-“Ce va face doamna sa zambiti in acest fel, cum reusiti?” Zambeste din nou,  si aproape ca ma “enerveaza” bucuria dansei.

-“Zambesc, pur si simplu!”

Nimic mai mult? Nu are motive intemeiate?

Se pare ca nu, pentru cei mai multi dintre noi.

O sa-ti spun din nou o poveste de care mi-am amintit chiar in dimineata asta, mai ales ca doamna de pe scara mi-a raspuns atat de simplu.

Stiu ca ai momente si tu, cand vrei ceva material ce crezi ca-ti poate aduce bucurie si mai stiu ca ai momente in care crezi cu tarie in lucruri spirituale.

 

Grupulcelor 99

 

“Acum multă vreme a trăit un rege care, în ciuda stilului său de viaţă luxos, nu era nici fericit, nici împăcat cu sine însuşi.

Într-o zi, regele a dat peste un servitor care cânta fericit în timp ce lucra.

Acest lucru l-a făcut pe rege să se întrebe de ce el, Conducătorul Suprem al ţinutului, era nefericit şi posomorât, în timp ce un umil servitor avea atât de multă bucurie în viaţa lui?

Regele l-a întrebat pe slujitor: „De ce eşti atât de fericit?”

Omul a răspuns: „Majestate, eu nu sunt nimic altceva decât un servitor, iar familia mea şi cu mine nu avem nevoie de prea mult – doar un acoperiş deasupra capului şi mâncare caldă pentru a ne umple stomacul”.
tumblr_lcdz8rT55U1qd2v3io1_400

Regele nu a fost satisfăcut cu acest răspuns. Mai târziu în cursul zilei, el a cerut sfatul sfetnicului său de încredere.

După ce a ascultat problema regelui şi povestea servitorului său, sfetnicul a replicat:

 

„Majestate, eu cred că servitorul nu face parte din Grupul 99”.
„Grupul 99? Ce anume este acesta?”, a întrebat regele.

Consilierul a răspuns:

„Majestate, pentru a înţelege cu adevărat ce înseamnă Grupul 99, puneţi 99 de monede de aur într-o pungă şi lăsaţi-o la uşa acestui slujitor”.

Când servitorul a văzut punga, a luat-o cu el în casă. Când a deschis-o, un mare strigăt de bucurie s-a auzit venind din casa lui… Atât de multe monede de aur!

El a început să le numere şi, după ce le-a numărat de mai multe ori, s-a convins că erau 99 de monede.

Dar o întrebare nu îidădea pace servitorului:

„Ce s-ar fi putut întâmpla cu ultima monedă de aur? Cu siguranţă, nimeni nu ar lăsa doar 99 de monede!”

A căutat peste tot, dar ultima monedă lipsea.

În cele din urmă, epuizat, el a decis că trebuie să muncească mai mult decât oricând pentru a câştiga acea monedă de aur şi a întregi suma.

 

Din acea zi, viaţa slujitorului s-a schimbat: muncea foarte mult, a devenit morocănos şi îşi critica familia pentru că nu îl ajuta să câştige acea monedă de aur.

Chiar s-a oprit din cântat în timp ce lucra.

 

Martor al aceastei transformări drastice, regele era din ce în ce mai nedumerit.
Neînţelegând ce s-a întâmplat cu slujitorul său, regele s-a îndreptat din nou către sfetnic pentru a afla un răspuns. Acesta i-a spus:

„Majestate, el a intrat acum în Grupul 99.

 

Grupul 99 este un nume dat acelor oameni care au suficient pentru a fi fericiţi, dar nu sunt niciodată mulţumiţi, pentru că tânjesc mereu după mai mult şi se luptă pentru acel 1 în plus, spunându-şi în sinea lor:

“Trebuie să obţin acest ultim lucru şi apoi voi fi fericit pentru toată viaţa”.

Putem fi fericiţi chiar şi cu foarte puţin în viaţa noastră, dar în clipa în care primim ceva mai mare şi mai bun, începem să ne dorim chiar mai mult.

 

Ne pierdem somnul, fericirea, rănim oamenii din jurul nostru. Toate acestea ca preţ pentru dorinţele şi nevoile noastre aflate mereu în creştere”.

E bine sa fii mai tot timpul in cautare de noi provocari, insa nu uita de unde ai plecat si pe cine “servesti si in ce fel te poti bucura.”

Da-i un share articolului, in caz ca ti-a placut.

 

Iulian Costea

 

 

 

Leave a Reply