Copiii cu autism au mai multa nevoie de noi – Asociatia Parintilor-Copiilor cu Autism Arges

In luna Februarie, 2014, am facut o vizita la ASOCIATIA  PARINTILOR –COPIILOR CU AUTISM ARGES | (APCA – ARGES).

Am o prietena de familie ce are o fetita cu o forma de autism si de aici pana la vizita, a fost doar un pas. N-o sa ma opresc doar la acest pas o sa ajut cat de mult pot si o sa scriu in cateva materiale si aici, despre anumite cazuri ale unor copii si parinti ce merg constant la aceasta asociatie pentru tratament.

 

Discutia si  am avut-o cu unul din coordonatorii acestei asociatii, Andreea Badea, dansa fiind si cea care mi-a povestit de unde a pornit aceasta initiativa.

Asociatia Parintilor Copiilor cu Autism Arges, a fost infiintata la inceputul anului 2011 la initiativa a doua familii din Pitesti, avand drept scop sprijinirea copiilor cu autism si a familiilor acestora in vederea asigurarii drepturilor lor fundamentale prin a oferi sanse reale de recuperare a copiilor cu autism. Totul a inceput din dorinta parintilor de a da o mana de ajutor copiilor cu autism si familiilor acestora.

„Toţi băieţeii încep să rostească primele cu­vinte mai tîrziu decît fe­tiţele. Nu vă faceţi griji, copilul e perfect sănă­tos“, asta au auzit ani la rînd în urma fiecărui consult medical două familii din Piteşti.

N-a fost aşa, aveau să afle mai tîrziu. Lipsa limba­jul verbal, faptul că mi­cuţii nu socializau… a­ceste semne au arătat mai tîrziu că ascundeau tulburări din spectrul autist.  S-au înarmat cu răbdare, s-au informat şi au pornit la drum la inceputul lui 2011. E o luptă lungă, care necesită zi de zi mari sacrificii. Pentru un copil, nici un efort nu e însă prea mare! Pen­tru ca alte familii să nu se confrunte cu ace­leaşi probleme si pentru că materialele pe care le achiziţionau săptămînal, care sînt extrem de costisitoare, să fie folosite şi de alţii, parintii au pus bazele Asociaţiei Părinţilor Co­piilor cu Autism Argeş. Doar descoperită la timp această tulburare şi tratată corespunzător poate da şanse reale de recuperare a micuţilor suferinzi. Doar astfel co­piii autişti de azi pot de­veni adolescenţii deo­sebiţi de mîine. In timp ce-mi povestea, Andreea, mai raspundea si la telefoanele ce le primea de la parintii ai caror copii au fost diagnosticati ca atare. Ii linistea si le spunea sa ”mearga mai departe si sa-si ceara drepturile.”

Cu resurse financiare proprii şi sprijiniţi de câţiva oameni de bine, au închiriat un spaţiu unde să îşi desfăşoare activitatea.

 Este singurul centru de asemenea anvergură din judeţ, pe care suntem bucurosi ca am reuşit să îl punem pe picioare pentru a face o diferenta in viata micutilor” imi spune Andreea Badea, una dintre cele care au pus bazele acestui proiect, iar eu nu am alt tip de cuvinte in afara celor de apreciare si stima.

      Asociaţia Părinţilor Copiilor cu Autism Argeş este singulară, în felul ei. Ea a fost înfiinţată la initiativa unor parinti care au vazut necesitatea unui astfel de centru in Pitesti.

Am rugat-o pe D.na Andreea sa faca un rezumat asupra tintelor, scopului, viziunii si misunii asociatiei.

”Scopul nostru este sprijinirea copiilor cu autism si a familiilor acestora in vederea asigurarii drepturilor lor fundamentale prin a oferi sanse reale de recuperare a copiilor cu autism.

Viziunea: Persoane cu tulburari din spectrul autist  integrate in societate si famili functionale care ii sustin.

Misiunea noastra este sa-i ajutam pe copiii cu atism si familiile lor sa-si descopere si utilizeze potentialul maxim, oferindu-le diverse programe de interventie terapeutica personalizate.

 Asociatia, ofera ajutor unui numar de 20 de copii cu afectiuni din spectrul autist, sindrom down, hipoacuzie si retard mental pentru care acesti oameni au pus la dispozitie gratis intreaga locatie, toate materialele de lucru, voluntari, singura obligatie a parintilor fiind plata contravalorii orelor de terapie.

 

Sunt mult mai multe de spus despre acesti copii, despre acesti parinti, despre aceasta echipa de la APCA Arges si o sa mai scriu intr-un material urmator de ce cred asta.

Ce este si mai cert? Faptul ca acesti copii au o sansa reala la o viata cat de poate de normala, datorita acestei tipologii de oameni. Ca sa poti invata un copil cu autism sa paseasca pe niste buline colorate, sa-l concentrezi in sedintele de Kinetoterapie, Terapie ocupationala si multe altele (o sa detaliez in materialul urmator), si practic sa-i dai atentie pentru cca 2 ore/zi fiecaruia, sunt lucruri pe care nu le poti face fara pasiune, dedicare si implicare totala.

Vrei sa-i vizitezi, sa stai de vorba cu cineva responsabil, sa ajuti sau poate sa te interesezi despre ce inseamana autism? Mergi pana la asociatie, ii gasesti la:

Adresa: Str. Florariei, nr. 3, Pitesti, Arges, Romania
Nr. Registrul Asociatiilor si Fundatiilor: 12/RA/2011 Judecatoria Pitesti
Cont Bancar:RO35RNCB0789120601740001 deschis la BCR, CIF: 28110763

 

Va urma,

Iulian Costea

1014271_533863226651581_117590020_n

Leave a Reply