Cum sa faci “pace” cu sinele pentru a nu mai suferi in viitor

Cum sa-mi gasesc linistea interioara? Cum sa fac “pace” cu mine?

Cele mai dese intrebari si cele mai cautate cuvinte/fraze de pe motoarele de cautare de pe internet pe topicul “dezvoltare personala“. Daca vrei o confirmare, pot face un print screen la pagina blog-ului meu.

De curand, un client mi-a spus ca sunt un om ce ma zbat. Pe moment nu am stiu cum sa iau “declaratia”. Am lasat-o sa se raceasca si m-am gandit daca e adevarat sau nu. E 100% adevarat si am luat-o in mod pozitiv. Dar clientul meu, nu s-a oprit aici; m-a mai intrebat daca merita. Aici am analizat mai mult. Merita sau nu merita?

Pana la urma noi singuri suntem responsabili si suntem singurii ce putem sa ne intrebam daca merita sau nu sa facem ceea ce facem in momentul de fata.

Daca altii te intreaba, te intreaba din doua motive:

1. Sa inteleaga daca si ei pot face ceea ce tu faci.

2. Din simpla curiozitate.

Ma opresc aici. Sunt sigur ca mai gasesti si tu raspunsuri la “de ce ma intreaba lumea ce fac“? Unii vor crede ca vor sa compare, altii se simt impacati, etc…

Acum, depinde in ce directie “te zbati”, unde e terenul in care “te lupti”, acasa, la birou, pe santier, in interiorul tau, la biserica?

Tocmai despre asta e vorba; daca te zbati intr-o singura directie, intr-adevar te zbati, insa daca “tragi” pe mai multe fronturi, vor veni si rezultatele si vei fi cu adevarat multumit. Cand vorbesc de fronturi, vorbesc despre de fapt despre cele patru directii in care sa te indrepti nu despre cum sa te impovarezi si mai mult, jucand la mai multe capete.

Ti s-a intamplat sa-ti mearga totul brici la serviciu, insa acasa, in viata de cuplu sau in relatia cu copiii sau parintii, totul sa scartîie?

Despre asta e vorba si daca citesti bloguri si carti de dezvoltare personala, toata lumea iti vorbeste despre cum sa te impaci cu tine in mai mult de o singura directie.

Alergam ca orbii dupa bani, dupa functii si acasa avem o viata dezordonata. Ne cumparam masini scumpe tocmai pentru a acoperi golurile, ne facem piscine si ne cumparatm ATV-uri, tocmai pentru a ne repara in weekend, “sigurantele arse” in timpul saptamanii.

Dar daca ai face si bani, ti-ai cumpara si masini frumoase si scumpe, ai avea si o familie care te iubeste, si un ATV si o piscina si armonie cum ar fi? Wow…ar fi de vis.

Sunt momente in care nu te mai impaci cu sinele, tocmai pentru ca-l hranesti intr-o singura directie. Ii dai satisfactie doar dintr-un singur punct de vedere, il obosesti, il extenuezi si il intorci la un moment dat impotriva ta. Il impovarezi cu obiective si uiti sa-i dai premii. Il sugrumi la serviciu si crezi ca acasa e totul bine. Are cine sa se ocupe!

Cum sa faci sa fii multumit cu tine?

La prima vedere e simplu si poate o sa te bucuri ca ai aflat ca poti sa faci pace cu tine citind aici, insa si aici ai nevoie de repetitii.

Cineva spunea ca daca ai mai mult de trei obiective intr-o singura zi, s-ar putea ca de fapt sa n-ai niciunul.

Din nou iti spun, ca scriu si vorbesc din experienta.

A fi multumit cu tine, presupune a merge simultan in patru directii.

Ia o coala de hartie si noteaza, stabilind 3,  maxim 4 directii in care sa “functionezi”.

 

 

1. LATURA PERSONALA

a. bucura-te ca poti merge inainte si nu mai poti da inapoi, bucura-te ca esti sanatos/sanatosa si nu te lasa dominat(a) de emotiile negative. Ai familia alaturi, orice ar fi.

b. stabileste-ti una/doua ore de relaxare/zi, fara calculator si laptop – plimba-te, citeste o carte buna.

c. gandeste-te des la un vis pe care il ai de mult si proiecteaza-l, sa vezi daca e in congruenta cu realitatea.

d. nu uita cum erai la 15-18 ani si cum esti azi.

 

2. LATURA PROFESIONALA

a. intelege ca fara disciplina nu ajungi departe financiar, elimina lenea din viata ta.

b. ajuta-ti partenerii, subalternii, clientii – nu “le da” solutii ieftine in scopul de a te imbogatii.

c. lucreaza la obiectivele tale organizat, nu lasa nimic la voia intamplarii.

d. fii cu mintea limpede cat mai mult posibil, in actiunile tale si nu lua decizii in pripa.

 

3. LATURA SUFLETEASCA

a. incearca sa “te ierti” pentru ca nu ai gandit din timp la ceea ce vei deveni. Acum stii si lasa trecutul acolo unde e.

b. intelege-ti si momentele de superficialitate (uneori). Nu tot timpul poti fii “in galop”. Superficialul apare cand esti extenuat.

c. gaseste in fiecare lucru “rau” care ti se intampla si partea buna. Fiecare experienta negativa, ascunde o doza de pozitivism. Cauta doza!

d. intelege ca numai gandind pozitiv, peste un anumit numar de ani nu vei mai suferi cand vei “trage linie”. Nimic nu ramane la fel!

 

4.LATURA SPIRITUALA – CREDINTA

Chiar daca e un subiect sensibil si pana aici ai fost de acord cu tot, e posibil sa nu te intereseze aceasta latura. Daca nu te intereseaza, treci mai departe iar daca ai ramas aici, intelege ca:

a. Dumnezeu te-a inteles in toate momentele tale. De ce sa crezi ca de acum nu o sa te mai inteleaga?

b. tot ceea ce crezi tu despre credinta, iti face bine si te “hraneste” intr-un mod pozitiv. Sa ramana asa!

c. duminicile in care poti, mergi la biserica.

d. cauta sa-ti linistesti sufletul si in aceasta directie.

Asa cum iti spuneam, gandeste si actioneaza in toate cele patru laturi si nu-ti stabili mai multe obiective decat poti duce.

Te astept cu completari si feedback.

Iulian Costea

Leave a Reply