Cum sa incepi o afacere de la zero – 7 propuneri – doua reguli

 

Ti-a trecut prin minte (si nu odata), idea de a-ti face propria afacere, sa devii propriul tau stapan, pentru ca ai vazut ca atunci cand esti angajat ai de dat 100 de explicatii inutile si totusi “salariul” nu-ti creste.

Ti s-au cerut raportari, la care sefii tai nu ti-au raspuns mai deloc si ai considerat ca nimeni nu se uita peste ele.

Ai stat 6 ore la o sedinta, din care nu ai inteles mare lucru si nu ai ramas cu nimic. Sau poate da; ti-a placut foarte mult camasa “Hugo Boss” a sefului tau.

                               

        Ai zis, “GATA”, ma fac antreprenor, dar te-ai intrebat repede “de unde s-o apuc?”

reguli:

a. In primul rand scapa de confuzii.

b. Nu porni la drum si nu lua nicio decizie pana nu crezi ca e cea mai potrivita afacere pentru tine.

O sa ai in cap vreo patru cinci idei de business si o sa le amesteci si o sa-ti faci la scenarii pana in momentul in care afacerea care-ti genereaza cele mai multe emotii pozitive, vei decide s-o incepi. Aici e clar ca o sa te implici 100%.

O sa auzi cel putin 10 guri care o sa-ti spuna sa nu risti si maxim doua guri care o sa-ti spuna, “incearca si fa tot ce trebuie sa-ti iasa.”

Insa, dupa asta tine cont ca:

  1. vrei sa-ti faci o afacere a ta, in care sa investesti cat mai putini bani pentru inceput
  2. -e musai sa vezi si pe termen lung cum se va dezvolta
  3. -e normal sa-ti faci un business plan cu cifre concrete (cat crezi ca vei genera in 3 sau 6 luni)
  4. -e bine sa fii concret; care sunt cheltuielile tale in fiecare luna (salarii, combustibil/transport, cheltuieli neprevazute).
  5. -daca afacerea nu e unicat, incearca sa discuti cu cei ce au facut-o si/sau o fac si asculta-i pe toti deopotriva. Poti sa iei din discutiile cu acestia tot ce e mai bun. Nu te lasa descurajat de acei carora afacerile au dat faliment. Poate la ei a fost o greseala de management sau nu s-au implicat asa cum o s-o faci tu.
  6. -e bine sa pui pe hartie sau in oricare alt format orice mica cheltuiala facuta pentru firma

SI CEL MAI IMPORTANT ASPECT

7. –nu lua din banii firmei, nimic in afara de salariul tau pe care ti-l stabilesti singur. Daca ai profit mai repede decat te asteptai, reinvesteste-l. Ai nevoie de bani sa-ti faci o vacanta sau o plecare in week-end? Apeleaza la alte surse financiare, insa sub nicio forma nu lua din banii firmei, din profitul ei, cel putin nu in primul an. Ai salariu!

 

Pune-ti obiective, de exemplu; vreau sa ajung sa vand pentru un numar de “X” clienti care sa-mi genereze “Y” venit intr-o perioada de “Z” zile/luni/ani.

Stii doar ca obiectivele sunt S.M.A.R.T!

In aceste vremuri tulburi, iti fac o propunere conştienta si consistenta despre o posibila afacere.

                    NU TE MAI GANDI LA PRODUSE CARE SE ADRESEAZA TUTUROR CLIENTILOR

Viitorul business-urilor (chiar si mici), il reprezinta clientela de nisa. Asa ca de la inceput iti spun sa nu te astepti sa vinzi tuturor (iata regula),  si chiar sa-ti propui sa vinzi pentru maxim 20-25% din piata. Clienti de nisa. Nisa iti va aduce satisfactii si vei putea alege cu cine lucrezi, astfel eliminand din start rau-platincii.

                                          UNDE SE PIERD CEI MAI MULTI ANTREPRENORI TINERI

Ai castigat primele mii de euro, iti place asta si te apuci sa cheltui. Eu am facut greseala asta si am ramas cu buzunarele goale si cu gauri in psihic. Am gresit, m-a costat o suma de bani sa-mi inteleg greseala.

Deci, cand incepi sa castigi, nu te hazarda, nu te apuca sa cinstesti pe toata lumea, pentru ca numai tu stii cum ai facut primii banuti si cat ai muncit. Ramai rational si cheltuie mai putin decat castigi. Pune bani deoparte daca nu te gandesti sa-i reinvestesti pe toti, si asta pentru linistea si siguranta ta.

O sa faci vanzari si desigur stii si asta, insa ceea ce nu stii e ca, specialist fiind, doar 30-35% din cunostintele tale de vanzator innascut si slefuit nu te vor ajuta decat 30-35% sa faci un business sanatos. Restul e ACTIUNE!!! Asa ca 30-35% cunostinte despre vanzari si restul…ACTIUNE, esti acolo in teren, in lupta in “batalie”, in mijlocul evenimetelor.

                                        NU TE SUSTRAGE DE LA VIZITELE DE VANZARE SI DE NEGOCIERE

 

Si aici, trebuie sa-ti propui un numar minim de vizite intr-o zi. Daca ti-a propus de exemplu sa faci 11 vizite iar doua dintre ele s-au anulat, nu-i nimic, nu-i neaparat vina ta, insa celelalte 9 fa-le. In fiecare zi, daca asta ti-ai propus.

                                                                         IMI TREBUIE SECRETARA

Da, iti trebuie secretara, asistent manager, pile, relatii, etc! Uite-te la cei ce au inceput de la zero si vei observa ca nu au inceput asa. Nu au irosit bani, ci au fost pragmatici si mai intai au vandut, iar mai apoi si-au construit un birou frumos si atragator. Relatiile le-au construit ulterior prin spiritul viu de om ce-si intelege nisa de clientela.

 

 

Acum, raspune-ti sincer la intrebarea “SUNT PREGATIT SA DEVIN ANTREPRENOR?”, prin cele patru raspunsuri unice.

1. O sa incerc, ce sa pierd?

2. O sa ma stradui.

3. O sa fac tot ce-mi sta in putinta sa iasa bine.

4. E gata, e ca si facut, ma vad in business-ul asta muncind.

Numai raspunsurile 3 si 4 arata ca esti gata sa incepi si sa te prezinti in mijocul evenimetelor in fiecare zi! Vrei sa-ti spun si de ce? Da-mi un mesaj in privat sau chiar in acest articol.

 

Te astept cu comentarii.

Share daca ti-a placut materialul!

 

Iulian Costea

 

Leave a Reply