Cum sa te organizezi intr-o saptamana in 5 pasi iar apoi sa te bucuri de weekend

Imi place sa cred despre mine ca sunt un tip organizat.

Pana acum ceva vreme aveam o agenda de buzunar in care imi notam sarcinile zilnice, iar pe masura ce le indeplineam le taiam din lista cu o linie groasa, inchisa la culoare.

Mergand pe la diverse seminarii de dezvoltare personala, si interactionand cu oameni de succes, am inteles ca a fi organizat zi de zi e prea putin.

Hai sa-ti spun de ce ;

1. Avand in buzunarul de la sacou sau de la geanta “mica mea agenda”, din cand in cand aceasta se ma ratacea si prin masina, iar seara nu mai coboram s-o iau de acolo, nestiind intotdeauna pe de rost ce am facut in ziua respectiva.

1458117743_lenovo_m91p_home

2. In serile in care luam cu mine agenda si incercam sa ma uit peste aceasta, nu vedeam decat linii groase si inchise la culoare, peste sarcinile din ziua prezenta si din zilele trecute.

“Imi place sa cred despre mine ca sunt un tip organizat”, era doar o chestiune de placere personala, in realitate insa, eram “VARZA”. Cu alte cuvine, ma minteam singur.

Intelege ca “eram” se refera la timpul trecut, logic nu? insa nu foarte foarte indepartat. Vorbesc de acum 4 ani.

De aproximativ 4 ani sunt mult mai organizat.

Hai sa-ti propun si tie un plan de organizare saptamanala, exact asa cum mi-l fac eu acum, din care rezulta automat si planul zilnic dupa care cel saptamanal si cel lunar si cel anual.

O sa-ti detaliez ce inseamna plan saptamanal, dupa care concluziile de luna respectiv an, le tragi singur, ca nu cumva sa muncesc doar eu. 🙂

 

PASUL 1-CREAREA CADRULUI

Cel mai simplu e sa iti generezi in desktop-ul/laptop-ul tau, un excel pe care sa-l denumesti “TO DO LIST”.

1458117743_lenovo_m91p_home

PASUL 2-LUNI DIMINEATA-ORIENTAT PE SARCINI

Trezeste-te inaintea tuturor celor din casa/familie. Daca te trezesti la aceeasi ori cu ceilalti o sa trebuisca sa imparti cu ei baia, bucataria, poate biroul daca nu aveti doua…etc. Asa ca trezeste-te cu cel putin o ora inaintea tuturor, fa-ti o cafea, dechide geamul, aeriseste.

Scrie in excel aliniat:

-DATA

 

-SARCINA, OBIECTIVUL


-DA sau NU ( daca sunt sau nu indeplinite taskurile, obiectivele, iar asta vezi la finalul zilei)

 

-REZOLUTIE (aici iti lasi spatiu mai lung pentru completarile tale) de ce da, de ce nu plus eventuale completari.

 

 

Tot ce ti-am scris mai sus la liniuta, reprezinta planul tau pe o intreaga saptamana, asa ca stai focusat pe acest tabel si incearca pe cat posibil sa-ti scrii taskurile pe intreaga saptamana, inca de luni dimineata. Nu sarii sub nicio forma peste ceva.

Transcrie sarcinile din ziua respectiva pe o agenda de buzunar, sau scrie-le in telefonul mobil, sau trimite-ti-le pe mail sa poti avea tot timpul acces sa le citesti. Banuiesc ca e logic ca nu poti tine mine tot ceea ce ai de facut intr-o zi/saptamana/luna/an.

Urmareste-le zilnic, vezi ce ai realizat ce nu si mai ales de ce. Toata treaba asta, fa-o la finalul zilei, direct in tabelul generat. Crede-ma ca nu e greu deloc, iar dupa o saptamana cu siguranta o sa-ti placa. Chiar daca suntem inca la ziua de luni, toata treaba asta cu sarcinile o urmaresti zilnic, asa cu nu o sa mai amintesc nimic despre…

 

PASUL 3-LUNI DIMINEATA-ORIENTAT PE PLACERE

Bucura-te din prima zi in care te-ai trezit primul. Am creat acest pas special pentru a-ti atrage atentia ca e foarte “de valoare“, sa sa bucuri de diminetile de luni. Sunt cele mai frumoase daca stii ce vrei de la tine si de la viata. In plus fiind atat de devreme, nu imaparti cu nimeni, nimic. Un fel de egoism pozitiv.

1458117743_lenovo_m91p_home

PASUL 4-MARTI TOATA ZIUA-ORIENTAT PE “FINANCIAR”

Din nou o zi destul de frumoasa, o zi in care te gandesti si vorbesti despre bani. N-ai cum sa sari peste ziua asta, pentru ca planul pe care ti-l faci, duce automat la bani.

Nu conteaza ce lucrezi, nu conteaza daca esti angajat sau freelancer, sau colaborator. Tot ce conteaza e ca ziua de marti, ziua cu trei ceasuri rele sa o transformi in ziua cu trei ceasuri eficiente. Concentreaza-ti cel putin 80% din zi, pe partea financiara si analizeaza:

 

-de unde iei bani

-unde ai de dat bani

-cum poti sa-ti mai rotunjesti veniturile

-daca veniturile tale, acopera nevoile plus dorintele

 

Asa cum spuneam, concentreaza-ti 80% din timp pe latura financiara. Doar marti poti face asta si nu vei mai fi stresat luni, miercuri, vineri, etc. Cel putin nu de latura financiara.

Poti sa-ti spui asa: Marti e marti, e ziua in care sunt orientat financiar.

Miercuri si joi, iti urmaresti sarcinile si reajustezi in excel-ul generat minusuri si/sau plusuri. In continuare ramai concentrat pe sarcini, pe organizare, insa nu te intorci la ziua de luni doar daca mai ai sarcini nefinalizate. Nu te gandesti la marti absolut deloc pentru ca ai avut o zi intreaga la dispozitie. Miercuri si joi, lucreaza ca si cum saptamama are doar doua zile. Concentrat, mult si eficient.

 

PASUL 5-VINERI SEARA-ORIENTAT PE ANALIZA SAPTAMANII

Acum e acum. Iti deschizi excel-ul si incepi cu ziua de luni si sarcinile aferente acesteia, ai coloane cu “da si nu” la indeplinirea sarcinilor, ai rezolutii scrise de tine, ai obiective ce au fost sau nu atinse. Poti ajusta in functie de saptamana ce tocmai a trecut, orice nu ti-a iesit bine.

Orice ti-a iesit bine, coloreaza cu galben, verde… ce culoare vrei tu si vei vedea singur ce senzatii minunate te incearca.

Chair daca nu ti-a iesti totul ca la carte, nu-ti face griji, pentru ca la finalul lunii iti vei face analiza din nou si sunt sigur ca vei fi mai atent la indeplinirea sarcinilor TALE.

Printre noi sunt si unii ce vor spune: “Iulian, de fapt eu muncesc foarte mult intr-o zi, cad epuizat(a) seara si tu imi vorbesti de organizare?“, iar eu o sa-ti rapund “A munci este egal cu a te organiza care este egal cu a gandi si din pacate sunt multi ce muncesc fara sa gandeasca, iar asta se numeste haotism si exact din acest motiv, ai falsa impresie ca muncesti mult.”

De fiecare data cand crezi ca ai “dat-o-n bara”, REAJUSTEAZA, insa asuma-ti ca va trebui sa recuperezi candva.

 

Sunt sigur ca vinerea iti vine cheful de petrecere. Gandeste-te ca iti vei amplifica triplu cheful, dupa o saptamana in care ai fost foarte organizat.

 

Hai sa facem un rezumat asa ca la scoala astfel:

LUNI-TRASEAZA-TI SARCINILE PE TOATA SAPTAMANA

 

MARTI-80% DIN TIMPUL TAU, ACORDA-L LATURII FINAINCIARE

 

MIERCURI SI JOI-LUCREAZA CA SI CUM SAPTAMANA AR AVEA DOUA ZILE

 

VINERI-ANALIZEAZA SI AJUSTEAZA SARCINILE PE TOATA SAPTAMANA

 

Sunt sigur ca ai inteles ca la finalul lunii, iti vei reanaliza totul, vei vedea ce s-a indeplinit si ce nu si mai ales de ce.

Vei fi atent si la partea finainciara si vei trage o linie. Sunt luni in care totul merge “ceas” si luni in care treaba mai scartaie. Nu ai de ce sa-ti faci griji. La toata lumea se intampla asta.

Poti incepe cu noul tau plan de azi, sau poti incepe de la anul. Tu alegi momentul, insa nu astepta prea mult sa fi pregatit. Treci la actiune!

Atunci cand oamenii te vor suna, iar tu nu le vei putea raspunde sau le vei spune ca esti ocupat, ei nu te vor mai suna.

Daca ma intrebi pe mine de ce e important sa ma organizez, iti voi spune ca astfel pot multumi mai multi oameni.

 

Daca ti-a placut articolul, da-i share si like si mai ales adauga ce crezi ca mai poate fi folositor, noua tuturor.

 

 

Cu mult drag,

Iulian Costea

Leave a Reply