De ce ai nevoie de ”VALIDARE”

Sunt la birou de la 7.30. Ceva ”ma zgandara” sa ma gandesc atent la acest aspect.

Am vazut un clip despre ”realitatea faptului ca vanzarile merg prost la nivel national.” Si daca tot am pomenit de clip, iti promit un filmulet absolut fantastic, in final de articol.

Daca m-ai fi intrebat acum 2 ani de ce merg vanzarile atat de prost in compania ta sau in compania pentru care lucrezi sau pentru tine personal (depinde in ce pozitie te afli acum), ti-as fi spus discret sau in fata (depinde de caracterul tau), ca numai tu esti de vina. Insa, hai sa nu uitam de VALIDARE.

Validare-cjt-6

Ce zici? Cum suna acest termen…”VALIDARE”! Iti spune ceva, sau te-am bagat si mai rau in ceata? Si ca sa ies un pic din zona termenilor tehnici, mergem usor spre emotie!

Ce se intampla atunci cand un apropiat sau chiar un necunoscut iti recunoaste meritele?

Ce se intampla in creierul tau? Ce se intampla cu corpul tau? Care este intensitatea cu care respiri imediat dupa ce ai primit un minim de feed-back, ceva de genul ”Aaaa, da pai oricum stim/stiu ca stii ce faci, nu nu incape indoiala!!!” Atunci stii ca esti util si GENERIC vorbind, ti se recunosc meritele. Deci, tocmai ai fost VALIDAT.

Cu totii avem merite, si este imposibil ca tu sa nu fi realizat ceva pana acum si nu neaparat in domeniul vanzarilor, realizare ce sa fi meritat validare la un moment dat. Daca continuam cu merite in afara ariei de vanzari, ne indepartam de la subiect si nu vreau.

Deci, eu zic asa ”CEEA CE SE CONFIRMA LA TINE, ITI VA DA MAI MULTA VALOARE, TE VA FACE DIN CE IN CE MAI BUN, PANA LA EXCELENTA CHIAR.”

Hmm, si doar atat ai sa te intrebi, DOAR DE ASTA AM NEVOIE?!?

Ce se intampla in contra-partida? Cand nu-ti primesti portia de feed-back pozitiv si nerecunoasterea meritelor? Se intampla inversul celor de mai sus, dar tot pe EMOTIE generata.

Nu cred ca mai e nevoie ca unui om sa-i spui ca vrei de la el sa fie un bun vanzator, un bun manager, un lider, daca de fapt ii demonstrezi asta prin VALIDARE.

Daca ”validezi” si esti ”validat”;

increderea de sine creste,

 

eficienta creste si ea,

 

echipa capata incredere,

 

sistemul se dezvolta,

 

procesele se usureaza,

 

oamenii se relaxeaza,

 

gandirea se limpezeste,

 

veniturile cresc,

 

comisioanele cresc,

 

cifra de afacere creste,

 

profitul creste si el. Si cu totii vrem sa ajungem la schema de mai sus, asa-i?

  1.  Daca esti antreprenor, VALIDEAZA si recunoaste meritele celor ce merita. Cei ce nu au rezultate vor observa ca stii sa validezi si vor vrea sa se califice in urmatoarea etapa de validari (cred ca am folosit de multe ori acest termen si nu intentionat:)).
  2. Daca esti angajat, VALIDEAZA si neaparat califica-te pentru a fi validat. Ce urmeaza dupa? Urmeaza sa intelegi ca ai fost validat si nu mai poti fi descalificat, nu mai ai voie. Awareness, mai englezeste!
  3. E bine sa dai vina pe tine, insa daca ai rezultate bune si ai nevoie de VALIDARE, cere feed-back.

Si, sa mai apas usor pe concluzie:

  • oamenii de vanzari au nevoie sa fie validati din cand in cand, astfel incat procesele de vanzare sa se simplifice, mintile sa se lumineze, si constientizarea sa creasca.
  • oamenii simt nevoia sa valideze si ei (sincer), numai dupa ce au demonstrat ca au aceasta calitate.

 

Cu drag

Iulian (ce a validat si a fost validat) Costea


PS: Ti-am promis ceva la inceputul articolului si, am gasit un clip simpatic (de fapt genial), despre validare. Se potriveste contextului si poate iti si place:

Leave a Reply