De ce multi dintre oameni sunt mai apreciati dupa moartea lor

Cantarul de valori e defect pe semne sau cantareste in mod diferit.

Din toate timpurile au existat grupuri si comunitati ce au avut si au “gusturi” diferite in materie de aprecieri fata de altii. Autori, actori, scriitori, genii, psihologi (sirul poate continua), au trait in mizerie si unii spun ca au murit la fel. Eu zic ca cea mai mare parte au murit gloriosi (vezi Petre Tutea, chiar daca a murit suparat pe poporul roman). Dupa moartea lor s-a intamplat ceva.

 

La polul opus sunt acei “parveniti” fara drept, apreciati fara a primi declaratii de valoare concrete si etice si pur si simplu au un loc doar in ochii celorlalti, pentru agoniseala “clanului”. Nu despre acestia din urma e vorba.

 

Subiectul celor ce sunt mult mai apreciati dupa moarte ma macina de multa vreme si mi-am dorit sa am cu cine sa discut pe marginea lui. Mi-am permis intr-o seara sa-l redeschid pe o retea de socializare si mi-a placut ce am citit.

Spuneam ca dupa moartea lor (autori, actori, scriitori, genii, psihologi, etc…), se intampla ceva.

De ce spun asta?

~Vincent van Gogh este astazi unul dintre cei mai prolifici si mai celebrati pictori post-impresionisti. Cu toate ca a pictat timp de zeci de ani, Vincent van Gogh nu a devenit celebru, pana la sfarsitul vietii sale. Astazi, lucrarile lui van Gogh sunt in valoare de milioane de dolari. Pictura “Portretul lui Dr. Gachet” s-a vandut pentru 82.5 milioane de dolari in 1990 si astazi este evaluata la 134 milioane.

~Galileo Galilei s-a nascut pe 15 februarie 1564. A fost un om de stiinta, matematician si astronom care a contribuit cu informatii valoroase si instrumente astrologice pentru lumea stiintifica. El a creat un telescop, care ia permis sa se uite la planete, inclusiv Jupiter si Saturn, descoperind lunile orbitand in jurul acestor planete. Cu toate ca nu a descoperit el insusi teoria, Galilei a dovedit ca Copernic a fost corect in teoria heliocentrica a sistemului nostru solar. In timp ce descoperirile si teorii sale au fost corecte, Galileo a fost aspru criticat de catre fanatici religiosi, deoarece inca se credea ca lumea era centrul universului. El a fost acuzat de erezie de catre Papa Urban al VIII-lea si a fost pus in arest la domiciliu pana la moartea sa.

~Nascut pe 03.07.1883 la Praga, Franz Kafka a facut parte dintr-o familie de evrei din clasa de mijloc. El a fost cel mai mare dintre toti copiii si a fost pus sub presiune pentru a-si intretine si ajuta familia. Dupa ce a frecventat Universitatea Charles-Ferdinand din Praga, el a studiat chimia, apoi a trecut la drept, si a devenit extrem de interesat de scris si de alte elemente literare. Kafka a vrut mai mult timp pentru el insusi, in scopul de a scrie, si mai tarziu in viata s-a mutat la Berlin, in 1921. Dar, in 1924 Kafka moare subit, aparent de foame, din cauza faptului ca suferea de tuberculoza si nu se mai putea hrani. In timpul vietii, Kafka a publicat doar cateva parti din operele sale neterminate. Scrierile sale nu au primit multa atentie decat dupa ce a murit.

Nu cred ca mai are sens sa insir la nume care chiar si-au pus amprenta asupra omenirii in diverse moduri. Sunt sigur ca ai inteles ideea.

 

Ies un pic din zona oamenilor de geniu!

Eu sunt zodia Leului si e cunoscut ca leul ca zodie, are pe langa un caracter si orgoliu puternice, o mare nevoie de a se afirma cat e in viata. Pe la 24-25 de ani, daca ma duceam la un gratar, la iarba verde, ma asezam in centrul poienitei. Ziceam eu “ca sa pot vedea pe toata lumea”. Da de unde, eu vroiam ca toata lumea sa ma remarce pe mine, sa stie ca sunt acolo si cine stie cine ma place si intra in vorba cu mine. Asa sunt leii, vor sa fie in fata tuturor sa se faca remarcati. Sunt oamenii ce au nevoie de feedback pozitiv. De cativa ani procedez altfel si nu pentru ca asa vreau ci pentru ca asta simt. Merg la un gratar si ma trag intr-o parte a poienitei, asa mai spre margine. Am inteles ca fiind in centrul atentiei, te expui. Cu cat te expui mai mult, iti creste notorietatea. Cu cat cresti mai mult in notorietate cu atat confortul de intimitate scade. De fapt aici vroiam sa ajung si sper ca am ajuns intr-un mod placut.

Vedetele sunt asemei noua, candva erau oameni anonimi iar azi sunt produse ale televiziunilor,  carora li se incalca cele mai mici principii de bun simt, de catre aceleasi personaje propulsatoare.

Fotografi platiti de aceleasi televiziuni dau buza in viata lor si ii priveaza de intimitate. Confortul personal e ceva foarte privat, foarte sensibil si cand ti-a fost amenintat “ractionezi” in maxim doua moduri:

 

1. FUGI

2. LOVESTI

 

Fiind un subiect pe care mie imi face placere sa “alunec”, n-as vrea sa-mi scape nimic asa ca o sa ma “lungesc” pana o sa fiu cat se poate de clar. Desigur, ca mi-ar placea enorm sa am si de la tine ceva in plus sau o confirmare.

Si atunci, zic asa: “Oamenii se simt amenintati atunci cand ii ataci in orgoliu si intimitate”. Fug sau lovesc tocmai cu speranta ca de maine evenimentele distructive nu se vor mai repeta.

 

Am primit multe explicatii, unele cu sens si fundament, altele nefondate si lispsite de “miez” (n-o sa spun nimic despre acestea), insa majoritatea se refera la acesti oamenii care mor si devin brusc apreciati, ca la cele mai de sacrificiu personaje.

 

“De la om nu ai ce sa inveti pentru ca e om, e sortit greselii ca toti oamenii, insa opera ramane” (Petre Tutea).

 

Eu zic ca sunt trei categorii de oamenii care primesc medalii si premii post mortem iar in viata au fost:

 

1. Oameni de geniu ce au inteles ca notorietatea nu se impaca cu intimitatea, nu au putut trai cu asta si s-au autoizolat.

2. Oameni de geniu ce au inteles ca notorietatea nu se impaca cu intimitatea si au putut trai cu asta, expunandu-se.

3. Oamenii care chiar nu au avut forta financiara, de afiliere si morala sa-si promoveze valoarea corecta.

 

Ma gandesc ca e gresit sa acuzam o natie ca Romania sau Spania sau Italia sau Grecia, ca nu-si apara valorile, atata vreme cat noi nu stim concret despre ce e vorba ci doar auzim, discutam, citim sau ne facem propriile scenarii cu privire la acest adevar relativ. Este generalizarea o solutie?

 

Toti oamenii normali, sunt inteligenti, apoi vin cei destepti, apoi geniile. Cu totii au ceva in comun; cunosc cele doua metode, “fugi sau loveste” si nu toti isi asuma ca la un moment dat vor actiona intr-una din cele doua directii. Vezi filmele “Good Will Hunting (Trailer)”, apoi “A Beautiful Mind (Trailer)” si fa diferenta intre ceea ce vor Will Hunting si John Nash.

 

Iata cateva idei, bune dealtfel ale oamenilor care spun de ce suntem mai apreciati dupa moartea noastra.

 

“Cei care nu mai sunt, nu mai supara pe nimeni”.

“Adevarata valoare a omului o descoperim atunci cand nu mai este in viata”.

“Nu-i mai revezi niciodata si cand sunt in viata nu realizezi si nu-ti dai seama cat de importante sunt persoanele de langa tine decat atunci cand e prea tarziu”.

“Multi invata a aprecia doar dupa ce pierd”.

“Psihologic, cred ca tratam mult mai empatic “opera” lor, dupa moarte”.

“Murind, oamenii atrag atentia asupra a ce au facut in timpul vietii”.

“De obicei oamenii buni sunt exclusi si denigrati”.

“1. nu stim sa ne apreciem valorile
2. nu stim sa impartim, sa oferim in loc sa aruncam
3. invidia / rautatea
4. nu stim sa acceptam”.

CIREASA DE PE TORT:

“Nu le gasesc oamenilor nicio scuza pentru asta. Daca iubesti, o arati cand inca nu e prea tarziu. Cand esti pe moarte sau deja dus, lacrimile si parerea de rau nu mai au nicio valoare”.

 

Multumesc pentru cuvintele voastre, Mihaela, Sorin, Dan, Mona,

 

Ti-a placut?

Comenteaza direct cu profilul de facebook.

 

 

Iulian

Leave a Reply