De ce ne pierdem zi de zi puterea de convingere

Astazi am facut un experiment la 3 terase diferite. Prefer sa ies la aer, sa merg in padure, decat sa stau inchis in birou si astazi am facut la fel.

Am cerut in fiecare terasa cate un ceai rece rece sa ma racoresc. Evident ospataritele m-au intrebat; PIERSICA SAU LAMAIE ?

Am rapuns “de care vrei tu” si toate 3 mi-au adus de PIERSICA.

De ce oare?

In primul rand le-am lasat pe ele sa aleaga si au ales ce le place lor. Si uite asa, pe decizia fetelor, pot sta “all day long” la terasa fara sa deranjez.┬á ­čÖé

Oricum in prima ora nu ai cum sa deranjezi, mai ales daca si consumi.

Cu ce te ajuta pe tine asta? Faci din cand in cand si ce vor altii?

Hai sa vedem …

Stim sa socializam, sau cel putin asta credem insa stim sa facem totul numai in folosul nostru. Intr-adevar, ca sa ajuti pe altii trebuie sa te ajuti mai intai pe tine. Suntem parte integranta din grupuri si iesim in diverse scopuri ca sa continuam procesul de socializare. In tot acest proces exista doar “EU”. ┬áAtunci ce pretentii sa mai ai ca celalti sa-ti raspunda cu moneda pe care┬átu ti-o doresti.Daca┬átu pui interesul┬átau pe primul loc, celalalt de ce nu l-ar pune?

Te provoc sa mai incerci si invers, sa incurajezi o actiune a celui mai bun prieten, sa-i calmezi fricile prin exmple concrete, sa-l ajuti, sa-i dai feedback pozitiv si uneori sa parcurgi si tu o parte din drum, alaturi de el. Daca prietenul tau, da de necaz, cu ce il ajuti? Gandeste-te ce ai facut ultima data cand un prieten a avut un esec, cum l-ai ajutat sa treaca peste si cum l-ai incurajat sa incerce din nou. ­čÖü

Nu cumva ai pus bete in rotile si asa subrede de scenarii negative din partea lui? Cum o sa fi privit de acest om, sau de catre o comunitate cand cu totii stiu ca nu te pozitionezi ca un om motivator, incurajator? Asambleaza o roata la o caruta si te vei putea plimba cu ea, ca si cum toata ar fi a ta.

 

Candva erati o gasca mare de prieteni si acum sunteti,  numai ca unii dintre cei din gasca s-au mai certat s-au mai suparat si s-au racit relatiile?

Tu esti acela care iesi cu toate partile . De ce? Ai invatat un lucru de ceva vreme si il aplici cu succes. Mai degraba e o fraza in care incerci cat de mult poti sa te identifici si s-o aplici.

Spune cam asa :

Oamenii vor face orice pentru cei ce le incurajaza visurile , le motiveaza esecurile , le calmeaza fricile , le confirma banuielile si ii ajuta sa arunce cu pietre in dusmanii lor. (Warren Blair). E posibil asa ceva , atat de banal , atat de simplu ?

 

Incurajeaza visurile

Motiveaza esecurile

Calmeaza fricile

Confirma banuielile

Ajuta sa arunce cu pietre spre dusmanii lor


Foarte banal, asa am zis si eu la un moment dat, insa mi-am dat seama si constientizez si azi ca nu e nevoie de complexitate sa faci lucrurile sa mearga. Unii chiar nu au incredere in simplitate si o resping direct in orice context. Crede-ma pe cuvant deocamdata, daca urmezi ce scrie in fraza de mai sus o sa vezi ce miraculos se transforma totul.

Fara sa stiu aceasta fraza si fara sa stiu ca Blair a lucrat vreo 15 ani sa demonstreze ce scrie mai sus , aplicam aproape totul nativ , iar acum ca am constientizat totul sunt mult mai atent si imi place ce citesc  .

Sa continui povestea,

Asa ca acum suntemti doar 2 perechi de prieteni, in acelasi timp in care ceilalti din gasca se suna intre ei. Un numar de telefon inregistrat in agenda, search pe mobil, apel efectuat. Vrei sa iesi la un suc si suni un prieten, dar prietenul nu raspunde. Intre timp, prietenul a analizat comportamentul tau vis a vis de el, si ultima discutie in care ati fost implicati. Sper ca in curand sa nu ajungi in ipostaza sa nu mai ai pe cine sa suni, ar fi neplacut.

De ce nu raspunde?

Raspuns: Cand a fost ultima data cand ai incurajat un vis al unui” prieten”, sau de fapt tu esti stapanit de invidie cand altul se dezvolta personal? De ce iti intrebi prietenii cu lux de amanunte ce au facut in ultima perioada? Sa faci si tu ca ei , sau sa vezi daca sunt mai bine decat tine ?

Tocmai ti-ai pierdut gasca de prieteni, nu mai esti persuasiv, nu mai ai putere de influenta si tot crezi ca un prieten e prieten dezinteresat?

Mai rar asa ceva. Sau poate exista, insa nu intre cei pe care ii consideri acum prieteni si actioneaza ca in textele de mai sus.

Fostii tai prieteni sunt acum la alta masa la alta terasa si ii ajuta pe prietenii lor sa arunce cu pietre in tine.

Si uite asa, crcuitul continua, ca de asta e circuit,dar de azi il poti opri.

Nu uita: “Oamenii vor face orice pentru cei ce le incurajaza visurile, le motiveaza esecurile, le calmeaza fricile, le confirma banuielile si ii ajuta sa arunce cu pietre in dusmanii lor.”

 

Anunta-ma cum functioneaa acum lucrurile acum, dupa ce cunosti acest secret.

Da share pe facebook sa vada si prietenii tai unde gresesc .

 

Cu drag

Iulian Costea

Leave a Reply