De ce-ti place sa barfesti?

“Secretul fericirii consta in admiratia dezinteresata.” (Zig Ziglar).

Suntem obisnuiti sa criticam. Da, ai citit corect, suntem obisnuiti sa criticam oamenii si faptele lor in cele mai mici detalii.

Problema majora este ca nu criticam ci barfim. Barfim da, din nou ai citit bine. Daca am critica, am critica persoana si faptele ei in scopuri cuminiti si dezinteresate pentru noi. Dar noi nu facem asta, noi barfim si ne cam place.

Barfa este abilitatea de a reda, mai mult decat ai vazut sau auzit. Am citit undeva ca barfa e benefica pentru sanatate. Serios? Si daca barfa ta, nu atinge niciun punct si nimeni nu mai crede o iota despre ceea ce spui, mai are grija de sanatatea ta?

Daca ai critica un om pentru ceea ce face si mai ales cum face in mod direct, acesta poate ar avea ce sa invete de la tine. Insa daca tu il barfesti pe om pe la spate, iti faci rau si tie pentru ca ceilalti cu care barfesti vor sti ca si ei sunt “tinta ta”; ii faci rau si celui pe care-l barfesti din simplu motiv ca ceilalti nu-l vor mai privi, poate ca altadata.

Si sa ma stii ceva! Nu barfesti pentru a ajunge la fericire ci barfesti pentru a “fura” fericirea celorlalti.

In realitate te “confrunti” cu doua tipuri de oameni:

1. Cei ce pun la suflet ce aud despre ei,

2. Cei ce au trecut demult de aceste emotii si trec mai departe, gandind si spunand “nu e treaba mea ce cred ceilalti despre mine“.

Usor usor, lumea evolueaza in directia 2, asta insemnand ca vor exista din ce in ce mai putine sanse sa superi pe cineva cu barfele tale. Asa ca opreste-te cu aceste “tehnici” ce-ti aduc numai deservicii.

Sursele de fericire sunt total independente de tine sau de altii sau de ce nu de bani, pentru cine intelege asta.

In sanul familiei lucrurile se intampla altfel; daca tu esti fericit si ceilalti vor fi, iar daca ceilalti sunt fericiti si tu esti!

Un bogatas, se bucura de o carte buna, mai mult decat un sarac. Natura e la fel de vie pentru un om ce lucreaza in banda ca si fetei patronului de la supermarket-ul din orasul tau. Un fotbalist se bucura la fel de tare atunci cand joaca ca si un jucator de polo.

Cred ca am spus suficiente lucruri ca sa intelegi ca motivele fericirii tale si a celorlalti sunt independente de bani sau de cei din jur.

Discutiile nu se rezuma numai la bani sau saracie sau bogatie crasa. Nu, ele se rezuma la a transmite valoare in primul rand prin ceea ce faci iar mai apoi prin stilul in care o faci.

Si sarantocul si bogatasul pot impartii o banca din biblioteca din judet si pot avea acces deopotriva la istoria si marile secrete din toate timpurile.

Privesti rasaritul din vila ta asezata pe colina dealului sau din balconul de la etajul 8 al unui bloc cu bulina rosie, tot rasarit ramane. E o chestiune de optiuni pana la urma.

Will Rogers spunea ca oamenii sunt atat de fericiti cat isi propun sa fie. Nu ai ceea ce are cel pe care-l “dusmanesti”? Lucreaza cu tine si incearca sa obtii, daca asta te face fericit. Daca nu, lasa-l in pace pe omul ce zici ca a furat sau a mostenit sau a riscat.

Inchide televizorul, cheama-l pe la tine pe cel cel invidiezi (daca accepta sau nu e optiunea lui), fa o farfurie cu floricele, discutati, beti un pahar de vin, jucati table sau sah si astfel transformi fericirea in realitate. Procedeaza asa, si la batranete vei putea sa spui ca viata a fost mai buna cu tine decat ai fost tu cu ea, intelegand ca esti dator sa fii fericit, nu dusmanos.

“Fericirea are un mare avantaj fata de bogatie. Prietenii nu incearca s-o imprumute”.

Share si like daca ti-a placut articolul.

Feedback, completarii, opinii? Direct in blog sau pe iulian@investestecorect.ro

 

Cu drag

Iulian Costea

 

Leave a Reply