Fa-te al dracu

Fa-te al dracu=termen tehnic=nu te mai lasa calcat(a) in picioare.

Stii zicala “Esti bun, esti luat de prost“? Nu e adevarata. E miezul miezului si esenta esentei. E adevarul absolut.

Dar hai sa-ti spun cine te ia de prost, cand esti bun:

-Prietenii falsi

-Seful “necitit”, deci sarac in cunoastere

-Rudele ce au impresia ca le esti dator cu ceva

Primul pas in a-ti da seama ca esti luat de prost=esti bun, este ironizarea puternica ce vine de la partenerul grosolan.

Cel/cea cu care vorbesti si/sau interactionezi considera absolut normal sa-ti discute in doi peri si sa te ironizeze pentru o activitate sau un comportament al tau.  Primul semnal care isi face aparitia este acesta. Pozitia pretinsa net superioara, care permite partenerului tau de dialog (prieten, sef, ruda) sa te loveasca sub centura, in secunda unu,  în care are şi ocazia de a o face. Tu de fapt atunci ai un moment de slabiciune si nu reactionezi. Te crezi mic si prost.

Acum 2 luni, spuneam intr-un articol, ca pentru a nu mai fi nevoie sa reactionezi, e musai sa actionezi inaintea celor de mai sus. Daca n-ai facut-o (n-ai actionat) cu siguranta vei reactiona. Depinde modul in care o faci.

Venit din partea ta, un simplu “marş d’aici”, rezolva problema cu superioritatea partenerului de discutie. Ceva de genul “Mars d’aici, sunt plicitsit(a), n-am chef de tine, mi s-a mai spus…”

Ce face nea’ care te ironiza sau iti comenta un comportament? Cauta o gaura in care sa intre macar pana se va stinge totul. Daca l-ai linistit, foarte bine, iar daca nu, rade-i pe sub nas de cate ori ai ocazia. Dupa doua trei scenarii de genul asta, se va linisti.

Te linistesti tu, se linisteste si el/ea.

Gata, a venit vremea sa-i desfiintam pe meltenii cu prententii de “stiu tot” despre tine. Si din momentul asta, nu-ti mai pasa si gata. Nu te mai gandesti nicio secunda la ce-a fost. Nu merita! De ce sa merite atentia ta, un om care pretinde ca stie cum gandesti, cand nici macar nu-ti stie anul de nastere.

Esti unic, ai fost creat in acest scop, de ce sa dai altora ocazia sa te conduca, sa te controleze si sa te faca cum vor ei? STOP!

  • Fii tu, si raspunde-le cu aceeasi moneda, insa cu tehnica nene, nu asa de dragul de a te certa.
  • Fii calm cand ii dai cu “marş“, zambeste ironic cand ii spui te plictiseste.

Cum ziceau batranii nostri…pe concretelea. Cu ce e cel/cea ce te ironizeaza mai bun decat tine? Cati locuitori din cate sate si cate comune il/o respecta? E pe concretelea? Cu cate roabe de cultura a irigat creierele satenilor? Pe cati a salvat de la saracie?

Ia-l la bani marunti pe date si cifre concrete pe ăla ca are tupeul sa se puna cu tine. Si uite asa iti reconstruiesti din temelii personalitatea si il pui pe ganduri pe meltean. Daca mai face si a doua oara, pe concretelea si cu argumente poti sa-i demonstrezi si cat de prost e.

Eu nu zic sa nu ne ia nimeni la rost daca o face acel/acei cineva aduc/aduce  argumente, pe cifre si pe concretelea. Dar cati sunt din ăstia? Putini, iti spun eu. Iar la puţinii acestia, nu prea simti ironie si modificari ale respiratiei in timpul conversatiei. Ăştia sunt cu adevarat smecherii contemporani.

  • Fa-te al dracu (nu al dracului) si joaca pe cartea ta. Introdu cuvantul “concret” in dialog, scoate o foaie de hartie si un pix si noteaza date certe, actiuni si fapte facute de cel/cea te ironizeaza. Nu prea ai ce sa scrii in hartie? Asta va vedea si el/ea si va cauta din nou groapa in care sa stea o vreme.
  • Fa-te al dracu si lupta pentru tine si moralul tau. Nu merita sa te “desfiinteze” un nea’ sau o tanti “negru sub unghie” si sa-ti reteze ideile si faptele.
  • Fa-te al dracu pentru personalitatea ce o vei castiga, si pentru binele psihicului tau. Siguranta de sine pe asta se bazeaza. Nu pe negare si ignoranta.

Ii permiti uni necunoscut sa rada ironic de tine? Daca da, iti accepti conditia si pozitia. Nu o sa mai ai ocazia poate niciodata sa-i demonstezi cum esti tu si cu cine a ales sa se puna. E ca la prima impresie; o singura dara o poti face…

Ăştia de care vorbesc mai sus, nu sunt deloc smecherii societatii. Smecherii nu procedeaza asa…

Fa-te al dracu, nu al dracului.

 

Cu interes, primesc comentarii.

PS: Da share daca esti de acord cu materialul, ca sa poate si altii sa inteleaga cum e cu smecherii ce vor sa “desfiinteze”.

Leave a Reply