Imi vreau copilul un campion

As fi ipocrit daca as spune ca nu mi-ar placea ca si copiii mei sa fie olmipici la diverse materii inca din scoala.

Ar creste exponential ipocrizia mea, daca as spune ca nu-mi doresc ca, copilul meu sa fie numarul unu in toate.

Eu n-am reusit sa fiu constant numarul unu in niciun domeniu (probabil nici nu mi-am propus), din mai multe motive. Atentie, motive, nu scuze. 🙂  Am avut doar secvente de campion, in “lupta” cu omologii. Am vazut la ce se expune numarul 1. O sa intelegi mai jos despre ce e vorba.

Si ca sa ma asigur ca intelegi mesajul meu, o sa-ti spun ca am fost in top, insa e mare diferenta intre a fi in top si a fi numarul unu. In atletism sa zicem, diferenta dintre locul unu si locul trei (podium), poate fi de cateva sutimi de secunda. Insa nu despre asta e vorba.

De ceva vreme sunt de-a dreptul uluit de anomaliile lumii in materie copii cu probleme inca de la nastere. Una dintre ele este autimsmul. Acei copii fara nici cea mai mica vina, se nasc, traiesc, insa au un mare minus. Ei nu se bucura atat de tare de ceea ce-i inconjoara datorita lipsei de interactiune. Nu vreau sa detaliez mai mult ce inseamna autismul, insa poti citi aici.

Si acum, revenind la ceea ce vreau  de fapt sa trasmit, imi place sa-mi vad copilul fericit, multumit si un mare campion, inca de de mic.

Sunt sigur ca si tie iti place asta, iar daca nu ai inca copii/copil, o sa intelegi cand o sa ai.

  • Asadar, ma intreb de multe ori, de ce nu pot intelege cat sunt de norocos ca am un copil normal din punct de vedere biologic? 
  • De ce nu pot intelege ca, copilul meu face tot ce poate? strict tot ce poate sa devina cel mai bun in aria lui de pasiuni, daca se poate spune asa.

Cred ca si stiu de ce! Pentru ca intotdeauna ne dorim mai mult si mai mult, dar hai sa te intreb ceva. A-ti dori mai mult si mai mult de la copilul tau si implicit de la comunicarea cu acesta, stii ce pret are? Stii cat va trebui sa platesti la un moment dat? (si nu e vorba de partea materiala).

  • Ai facut un orar strict pe disciplina pe care l-ai lipit de geam sau de patul lui suprapus si ai pretentia ca zilnic sa sa uite in el si sa respecte totul cu strictete. Crezi ca asa va deveni un campion? Fara suport si fara a intelege tu ca superficialitatea absolut normala, il relaxeaza si echilibreaza?
  • Te-ai uitat si te uiti in carnetul lui de calificative, iar atunci cand nu-ti convine ceva, intrebi doar de ce? Aici e bine sa aduci solutii intr-o prima faza. Copiii nu pot avea solutii. Cel putin nu in prima faza. Nu fii egoist, gandeste-te la el/ei si comunica.
  • Cand te intereseaza mai mult rezultatele colegilor lui (copilului tau), va intelege ca te intereseaza mai mult de ceilalti fata de el. Exemplu: “Dar colegul Ionel, cat a luat“?

Bucura-te in fiecare zi de copiii tai si de o comunicare pozitiva cu ei. Daca te uti in jur, inca din clasa I, se creaza grupuri, incep sa se ataseze de parteneri de sex opus, se cearta si se imping pentru lucruri de nimic.

Alimentatia din ziua de azi,  si nu cometez mai mut decat a-ti spune ca atunci cand eram copil, mama imi dadea sa mananc ciorbita de dovelcei si imi spunea ca e ciorbita de banane. O mancam, si de fapt tot ce mancam e sanatos. Azi, totul e plin de hormoni ce le fac rau celor mici. Incercam  cu totii sa aducem de la tara, insa nu intotdeuna aici gasim de toate.

Da, imi doresc ca, copilul meu sa exceleze, insa intai inteleleg si ma bucur ca e un copil normal.

Poate nu intelegem cat de norocosi suntem, ca suntem normali, avem copii normali si ii putem sustine si ajuta, nu obliga, forta si a stabili obiective grele fara acordul si la initiativa lor.

Suntem norocosi si stim asta, numai ca trebuie sa ne amintim zilic acest detaliu aparent minor.

Hai sa ne bucuram de copiii nostri, sa-i ajutam, sa-i intelegem si sa-i educam corect. Ei sunt viitorul orice am face.

Sa ne straduim, sa facem tot ce e nevoie, nu sa declaram ca incercam si facem tot ce putem.

 

PS: Ti-am spus ca am inteles la ce se expune numarul unu. Uite aici – https://www.investestecorect.ro/4-lucruri-pe-care-trebuie-sa-le-stii-in-evolutia-ta/

 

 

Cu drag

Iulian Costea

Leave a Reply