Dupa ce ai ajuns in varf mai cobori din cand in cand?

LEADERSHIP

Se spune ca in timp ce urci pe scara ierarhica (job, pozitie sociala, superstar, vocea romaniei…) nimic nu sta in calea ambitiei tale si avantajul major e ca te poti opri oricand.

Nu acelasi lucru se intampla in “cadere”. Cand incepi sa cobori e mult mai greu sa te opresti sau aproape imposibil.

Sa nu-ti para rau daca asa s-a intamplat. Nu esti singurul si din pacate nici ultimul. Aceasta reprezinta inca una dintre lectiile vietii, poate prea multe pentru unii. Nu e ca la scoala. In viata reala, e total diferit, mai intai iti primesti lectia si mai apoi o inveti. 🙂

Gandeste-te la un catarator pe munti si vezi cate pauze face pe drum. Daca acesta nu a facut suficiente “pauze”, si nu si-a reanalizat traseul, brusc o sa cada extenuat nemaiputand sa se opreasca pana jos.

Una dintre cele mai mari greseli a oamenilor ce au ajuns in varful piramidei e ca nu mai vor sa coboare deloc in baza.

Se mai spune de asemenea ca oamenii ajunsi “departe”, raman singuri acolo sus. As vrea sa te pot convinge in acest articol ca nu e asa, insa tu ai multe exemple in jurul tau pe care poate pana azi nu le-ai remarcat.

~Priveste-ti seful in ochi, si vezi daca mai mentine contactul vizual cu tine.

~Priveste-te in oglinda si vezi daca atunci cand exclami cu voce tare ca ai ramas acelasi, poti sa te privesti in ochi.

Imi aduc aminte de mine si de vremurile cand dadeam aprig din coate sa ajung sus. Odata ajuns acolo, am inceput sa simt un disconfort spontan si mi-am dat seama ca daca nu mai cobor acolo jos, intre oamenii nu o sa mai am pe cine sa mai conduc. Am inteles destul de repede asta, am fost norocos si nimeni nu a simtit asta!

Gloria e una din atributele la care cea mai mare parte dintre noi aspira. Sa fii cunoscut, sa te faci remarcat, sa-ti faci un nume, sa ramana ceva dupa tine.

Pai daca pentru toate cele de  mai sus ai muncit din greu si chiar esti un om de succes inseamna ca ai avut si ai rezultate. Corect?

Ce faci mai departe?, asta e intrebarea…

Ai doua variante si atat:

1. Sa ramai sus, inconjurat doar de tine si de ego care trebuie hranit zilnic cu rezultate concrete.

2. Sa cobori printre oameni, oameni cu ajutorul carora ai reusit sa ajungi un leader si care iti vor cere intotdeuna parearea, avand in final o serie de decizii.

Pe baza celor doua variante un om cu o pozitie superioara spune in doua moduri celor din baza ce sa faca astfel:

a.Hadeti treceti la treaba

b.Haideti sa mergem impreuna la treaba.

Recunosti un om cu merite si rezultate dupa varinata (b).

De curand am vazut un clip pe you tube, in care un concurent era intrebat de ce a venit la concurs iar acesta a raspuns ca este acolo pentru a face lumea fericita. Juriul n-a fost prea multumit de raspuns si l-au intrebat din nou:

-“Nu are nicio legatura prezenta ta aici cu banii?, iar concurentul a raspuns ca nu banii sunt motivul principal dar vrea totusi o masina noua”.

Deci, orice am vrea sa transmitem de fapt in “lupta” noastra directa cu ego-ul, pragmatismul castiga mereu. Muncim peste program sa castigam valoare, glorie si un renume. Pentru ce pana la urma? Nu pentru bani? Nu banii sunt faza finala? Nu aici se schimba totul si banii sunt un subiect deloc tabu?

Eu zic ca da si ca nu e deloc gresit, insa de multe ori uitam de unde am plecat si mai ales ce am facut sa ajungem departe. Uitam de fapt esenta!

Mi-e foarte greu sa cred acum, la 32 de ani ca cineva a reusit sa realizeze singur tot ceea ce si-a propus. Sau daca e asa, a realizat foarte putin!

Personal, am intalnit mai multi oameni in mediul live sau online ce m-au ajutat sa cresc. Cand am ajuns sus, m-am oprit o clipa, am analizat de unde am plecat (nu spun ca nu am avut scapari) si am decis sa iau cativa oameni sub “aripa mea” si sa-i invat aproape tot ce stiu si mai ales sa ramana verticali si sa coboare intre oameni dupa ce au urcat pe scarile abrupte ale evolutiei.

~Daca cumva te gandesti ca atunci cand ai ajuns mare, sa ramai acolo deasupra tuturor e total GRESIT.

~Daca esti acolo sus, si de acolo iti place sa te uiti la oameni ca la nistre unelte, aminteste-ti cum erai tu si cati te-au suparat cand erai mic. Te razbuni pe cineva? GRESIT.

Ar fi pacat sa dai la o parte toata experienta ta si sacrificiile pe care le-ai facut, in schimbul acestei capcane vii, si sa te IZOLEZI.

Lumea evolueaza, conjuncturile sunt din ce in ce mai putin favorabile maselor si se remarca doar cativa.

Conducerea a fost descrisa ca “un proces de influenta sociala in care o persoana se poate inscrie in ajutorul și sprijinul altora, in realizarea unei activitati comune”.

In literatura de specialitate, Stogdill și Mann a constatat ca in timp ce unele trasaturi au fost comune într-o serie de studii, a subliniat ca persoanele care sunt lideri într-o singura situatie nu pot fi neaparat lideri în alte situatii. Ulterior, conducerea nu a mai fost caracterizata ca o trasatura individuala de durata. Această abordare a dominat o mare parte din teoria conducerii și de cercetare pentru următoarele cateva decenii.

Acum ca sti de ce unii oamenii/manageri nu mai coboara intre marile mase, sper sa-ti fie de folos in ascensiunea ta si sa intelegi ca principial avem obligatii fata de oamenii cu ajutorul carora am propulsat.

[youtube_sc url=”http://www.youtube.com/watch?v=SR1jwwagtaQ”]

Distribuie daca ti-a placut articolul.

Orice completari sunt bine venite.

E posibil deasemnea sa-ti placa si https://www.investestecorect.ro/astia-suntem-noi-oamenii/

 

Cu drag

Iulian Costea

Leave a Reply