Nu pot sa cred, tocmai tu?

Depresivul diagnosticat, este acea persoana in mainile careia ti-ai fi pus chiar si viata. Cei ce se imbolnavesc biologic de aceasta boala, au parte de “woow-uri-le” celor din jur. “Nu pot sa cred, tocmai tu“?…cam asa vor exclama ceilalti…”Tu care erai tare ca piatra?”

Un semn al depresiei este pierderea interesului pentru ceea ce iti placea in trecut.

Prietenilor, colegilor, familiei nu le vine sa creada cand afla ca el sau ea au fost diagnosticati astfel.

Motivul acestei boli este faptul ca prea multa vreme ai fost puternic, si ai tot stans din dinti cand ai avut greutati. N-ai clacat niciodata, n-ai plans, nu te-ai exteriorizat. Dar intr-o zi “sertarele” creierului tau, au refuzat sa se mai deschida. Sunt blocate pana vor primi cea ce-si doresc.

De ce se spune despre depresiv, ca e bolnav?

Pentru ca bilogic vorbind, ai nevoie de recuperare in aceasta perioada, exact asa cum are nevoie un bolnav de plamani. Daca nu pui in pauza tot ce faceai cand iti “atacai” un plaman, risti sa-l distrugi definitiv, asa-i? Tot la fel se intampla si cu creierele noastre! Daca prea multe vreme l-ai “forjat” si nu-l mai lasi sa se si odihneasca, iti va raspunde in modul lui.

Stii ca frecarea, aduce uzura. Stii ca cutia de viteze, sau placutele de frana ale unei masini, atunci cand conduci sunt gata sa intervina prompt si sunt intr-o frecare continua. Insa, la un moment dat uzura va interveni. Poti sa reconditionezi ce e de reconditionat, insa la masinarii ai posibilitatea inlocuirii. Pentru creier, poti inlocui modul in care-ti primesti stimulii, nu poti inlocui materialul.

Stimulii externi sau interni ii primesti automat indiferent ca vrei sau nu. Cum ii transformi in “lectii” si “nevoi”, asta e important cu adevarat. Nu exsita numai situatii negative, insa daca nu transformi acest mesaj ca plus de valoare pentru creierul tau, vei continua sa crezi ca esti o victima.

Cel mai important aspect, dupa ce ai identificat singur posibila boala, e sa-ti asculti corpul. Daca corpul iti cere odinhna, da-i-o. Daca corpul zice sa-l odihnesti si tu pleci la socializare, nu faci decat sa-l obosesti si  mai tare si iti va raspunde si el in modul lui.

Banuiesc ca toata lumea stie ce este un borcan. Ok!

Acel borcan este creierul tau, iar capacitatea lui de stocare reprezinta practic volumul pe care-l alegi tu.

In prima faza vei pune in “borcan”, pietre de dimensiuni medii.

 • In a 2-a, vei pune pietre de dimensiuni mici.
 • In a 3-a vei pune pietricele.
 • In a 4-a vei pune nisip.
 • In a 5-a vei pune apa.

In a 6-a ce vei mai pune? Nu mai poti pune, asta e ideea, va trebui sa mai golesti din “borcan” ce nu mai e nevoie. Incepi prin a “arunca” apa, nisipul si pietrele mici. Pietrele nisipul si apa reprezinta gandurile, strategiile si problemele tale!

Poti pune multa informatie in creier. Lui chiar ii place, insa nu uita ca exista si multa informatie de care nu are nevoie. Pe asta, o arunci, pentru ca sertarele creierului tau sa functioneze corect. Tu decizi ce arunci si ce pastrezi.

Cateva alimente, metode si actiuni benefice creierului, pentru a-l scapa de acest “blestem”:

 • legumele bogate în folati, precum spanacul şi ridichile, ajuta la scaderea nivelului de homocisteina, un aminoacid care afectează celulele nervoase ale creierului.
 • 3,5 ore de efort fizic pe saptamîna
 • practicarea odata/saptamana a exercitiilor pentru a invata sa canti la un instrument
 • nu intepeni la un serviciu de rutina
 • exercitiile mentale regulate care ne ajuta sa gandim continuu – am gasit aici, cateva exercitii utile
 • eliminarea progresiva si apoi definitiva a consumului de alcool
 • un somn care sa incepa la ore rezonabile in fiecare zi (maxim ora 23.00)
 • relaxarea chiar in timpul prgramului la serviciu
 • zambetul des

 

Ti-am expus in acest material, foarte pe scurt cum se intampla sa ajungi la depresie, si de asemenea ce poti face sa nu ajungi acolo. Tu alegi cum primesti informatia.

E posibil sa-ti placa si: Motivul pentru care te imbolnavesti de depresie la serviciu si remediul acestui “blestem”

 

Iulian Costea

 

Leave a Reply