Cine e responsabil pentru educatia noastra si a copiilor nostri? Profesorii?

Mi-e mila de ei. Mi-e mila de orice profesor care isi vinde aproape gratis cunostintele lui.

E ca si cum tot ce am invatat eu pana acum ar trebui sa dau gratis pentru toate firmele mai mari sau mai mici. Eu, sa mor de foame si firmele sa-si ma inalţe trei etaje.

Ei, te-au invatat si pe tine tot ce stii azi. Sa pui liniuta de dialog atunci cand ai dialog, sa pui o cratima, o virgula (asta numai daca ai fost atent), de la ei ai stiut cum se formeaza un sir indian si ai facut comuniune cu “dusmanul” (colegul/colega), tinandu-l de mana in drum spre teatrul de papusi. Tot ei, ti-au povestit prin ce au trecut in comunism, insa tu ai ajuns acasa si parintii te-au lasat sa faci cum crezi tu de cuvinta in legatura cu obiectivele tale. Au pus in carca lor, aproape toata educatia ta. Azi, ii invinovatim cu totii ca nu au stiut sa ne educe si financiar si de asta avem, tu si eu probleme cu banii, azi. E posibil sa fi mostenit de la parintii tai sume frumoase de bani, insa nu din vina profesorilor n-ai stiut si nu stii sa-i chivernisesti.

I-am injurat cand “ne-au dat patru” si n-am fost recunoscatori cand “am luat” 10

Era vina lor cand tu “primeai” o nota mica (ei ti-o dadeau), era numai meritul tau cand “luai” un zece (tu il luai) ?!? Sa stii ca de la un profesor ai o admiratie pe care din alta parte n-ai s-o primesti niciodata. Un profesor e dezinteresat cand vine vorba de o nota pe care o scrie pe caiet sa in catalog. Vorbim de profesori, nu de sarlatani ce au stat in mediul educational unu’ sau doi ani, pana la prima spaga primita.

Prima lectie pe care ai invatat-o la scoala primara a fost ca “In viata primesti exact cat dai“, insa n-ai luat-o in serios si iata ca si azi functioneaza. Functioneaza si in cazul meu, perfect. Atunci cand dau putin, putin o sa primesc.

Profesorii buni, intra in clasa si inainte de a se aseza la catedra, dintr-o singura privire “aruncata”, reusesc sa cuprinda privirile a mai multor copii. Nu te-au ascultat azi, au stiut ca nu esti pregatit, insa tu ai crezut ca-i vorba de noroc. Si data viitoare s-a intamplat la fel, insa n-ai mai fost atat de norocos. Asta a fost lectia numarul doiNu te baza in viata doar pe noroc.”

Cand te-au intrebat mai dur de ce nu te-ai pregatit si pentru asta ti-ai primit de multe ori “pedeapsa”, i-ai invinovatit si i-ai injurat tot pe ei. Cat de multe crezi ca putea face un profesor pentru tine?

In anii ’90-’95, trasul de perciuni era un mod de a atrage atentia ca iesi in evindeta negativ, ca te trasformi intr-un element respingator si asta era modul dureros in care intelegeai sau nu ca asa e. Azi trasul de perciuni, reprezinta un abuz si poate fi aspru pedepsit.

Atunci ai invatat lectia numarul treiCand iesi distructiv evidenta, o sa te doara candva.” Dar azi aceasta lectie s-a sterg din modulul de predare. Azi orice parinte isi aseaza copilul in banca in care acesta doreste fara a tine cont si de strategia profesorului.

Din ce in ce mai des, vezi in reportaje si pe diverse site-uri de profil, ca, brusc, scoala nu mai e buna. Niciodata n-a fost, daca n-am tratat-o ca atare. Insa uiti ca aici tu si copilul tau invatati primele lucruri despre comunitate, unitate, uniune, grup. Aici gustai pentru prima data din succes, aici el/ea, are primul esec si simte primul gust amar dar palpitant al competitiei. O sa-i faca bine pe parcurs.

Aici invata si lectia numarul patruPentru ceea ce faci azi, esti responsabil si maine si poimaine“. De ce uitam atat de repede? Pentru ca gandim pe termen scurt?

Ma doare cand stiu ca un profesor care se regaseste in meseria asta, ajunge sa creada ideea ca se cere putin de la el. Se cere putin, pentru ca putin i se ofera. Teoretic i se cer multe unui profesor, insa practic pentru banutii pe care ii primeste, va da putin. Sistemul functioneaza si in alte societati nu numai in cele educationale. O lectie predata in scoala devreme…devreme, ajunge sa se intoarca importiva lor, acum dupa 30-40 de ani de experienta. Si ei stiu asta, insa nu tot timpul poti da 100% primind in schimb 50 de procente.

Acum, ganditi-va dragi parinti si ganditi-va bine; “Cand vom fi pregatiti sa ne invatam copiii sa invete?” Cand? Pentru ca acestia trebuie sa invete. E clar! Daca nu o vor face acum, n-o pot face cand sunt deja pana la brau implicati in viata. Educatia scolara trebuie dublata acasa si mai ales trebuie sa intelegem ca profesorii nu au iesit si nu ies in strada pentru a o popula, ci ies pentru ca au o nemultumire, iar daca aceasta nemultumire nu este tratata si mai ales rezolvata, trebuie sa ne asteptam ca nu vor mai da copiilor nostri 100% din ceea ce pot ei. Si au dreptate pentru ca minunile nu tin mult.

 

Iulian,

 

 

 

Leave a Reply