Nu suntem prosti! Si acum ce facem?

Aceeasi rutina placuta de dimineata.

Dau cu spray pentru dezghetat geamuri, pornesc motorul si stau 10 minute sa-mi gandesc directia pe ziua de azi.

Ma opresc cu acelasi obicei in complexul doi si imi cumpar acelasi capuccino cu ciocolata la in pahar de hartie de la NESSCAFE.

In timp ce lichidele curg in pahar, ma abordeaza vanzatoarea care imi spune ca aseara m-a vazut la televizor. Gata, s-a spart rutina, pana azi vanzatoarele nu vorbeau cu mine ci doar ma intrebau amabil

-“ca de obicei”?

si eu raspund din cand in cand

-“mai da-mi si un Kent 4”

EA:

-V-am vazut la televizor si vorbeati foarte frumos, sunteti destept ce sa mai…

EU:

-E, lasa ca nu e vorba de asta…

EA:

-Ba da, sunteti foarte destept, se vede asta pe fata dumneavoastra.

Si atunci, mi-am reamintit ca nu sunt ca toata lumea, fac altceva, ma comport altfel, actionez altfel, sunt respectuos…

Sunt acestea calitati?

Vad in jurul meu, alt gen de oameni ce conduc masini scumpe, insa formula de salut reprezinta o injosire pentru ei. Au bani si au impresia ca au tot. Au falsa impresie ca sunt “miezul”, pentru ca sunt inconjurati de oamenii ce ii ajuta la bagaje pentru 10 lei.

In ochii celorlalti valoarea lor creste proportional cu suma de bani platita pentru un serviciu ce-l poate face oricine. Siti desigur la cine ma refer!

Inchid paranteza si plec mai departe mestecand in paharul meu din hartie. Azi nu ma duc la birou, e 8 si 10 minute si decid ca trec pe la un client. Il sun si ma invita respectuos la sediul firmei sa mai schimbam idei. Intotdeauna o placere sa discutam.

Clientul meu nu imi spune ca sunt destept, nici nu stiu daca observa asta si mai ales nici nu stiu daca e asa. Un lucru e cert, el nu crede sunt destept si in niciun caz mai destept decat el. Ma invita sa sorbim un ceai ca sa-si creasca valoarea in ochii mei. I-am spus acum cateva zile ca il stimez de Dl D….. de la compania de termopane pentru ca practia un management de calitate exceptional. Si de atunci vrea sa-mi demonstreze si el ca face acelasi lucru insa nu-l ajuta conjunctura.

Nu exista sa fii mai destept decat clientul tau, nu ai cum sa-ti arati desteptaciunea mai aprins decat partenerul de discutie.

Nu cred sa ma fi ajutat vreodata faptul ca am citit mai multe carti decat administratorul de bloc, pentru ca am platit intretinerea suta la suta din ceea ce e afisat la panoul scarii. Cand mi-am cumparat pantofi nu am primit sireturile gratis pentru ca am stat in noaptea cu pricina treaz si am mai citit un capitol din Zig Ziglar. Nici capuccino nu l-am primit gratis chiar daca vanzatoarea s-a recunoscut inferioara mie ca si cultura si cunostinte generale.

Toate cunostintele mele in materie de management, ma ajuta doar in locul unde prestez actiuni in acelasi scop si seara acasa cu copilul meu. In rest sunt egal. Am aceleasi drepturi si obligatii ca soferul de pe masina primariei care curata piata la doua noaptea.

Masuratorile la cat esti de destept or sa le faca altii, in niciun caz tu.

Sa fie vreo doi ani jumate, de cand corporatia pentru care lucram ne-a supus pe final de an la o evaluare cu scopul inbunatatirii competentelor manageriale.

Manageri, coordonatori si executivi, aceste pozitii au foat evaluate. Ce credeti ca a iesit?

Sigur ca da, e loc de mai bine intotdeauna mai ales ca suntem in plina expansiune. La doua zile dupa “dezastru”, am fost ales de comisia de evaluare sa duc ma departe feedback-ul si recomandarile punctajelor din evaluare… Cata ironie!!! Cat de folositi suntem, insa suntem platiti pentru asta, de aici mancam o paine alba. Ceilalti nu ne platesc cand se folosesc de noi!

IN LOC DE CONCLUZIE:

Foloseste-ti desteptaciunea numai acolo unde ti se masoara gradat, si esti platit s-o arati, in rest foloseste-te de inteligenta emotionala.

Am luat din DEX  ce inseamna destept: Care înțelege cu ușurință și exact ceea ce citește, aude, vede; ager la minte, inteligent. ♦ (Fam.) Șiret, viclean, șmecher.

Numai bine!

 

 

Leave a Reply