Partea 2. Ignori vanzarea? Practic, ignori afacerea in sine.

Daca n-ai citit partea 1, citeste-o aici: PARTEA 1. IGNORI VANZAREA? PRACTIC, IGNORI AFACEREA IN SINE

Pasul 1.

Am pus anunturi de angajare, am dat sfoara-n tara ca am nevoie de oameni de vanzari buni.  A fost un proces de recrutare destul de amplu. Am vazut si “testat”, 47 de oameni de vanzari. In final, am creat o echipa formata din 3 oameni ce prospectau continuu. Am pus baremuri-in prima faza de “prospecti “. Trebuia sa vedem cum ne calificam!

De la nicio echipa de vanzari am ajuns sa prospectam, in media 45 de “potentiali”/zi.

Presupunerile noastre trebuiau sa fie realitati, sa intelegem cui vindem si cine sunt clientii nostri, apoi unde ii gasim si cum ii aducem catre noi!?

Am dat fiecarui om, un judet in subordine. Practic, fiecare om era manager de zona/judet. Astfel, stiam ca fiecare judet putea fi administrat corect si cu constiinta. Era si un soi de efervescenta, aici.

Nu mai asteptam clientii in “office”, mergeam in intampinarea nevoilor lor.

 

Am scos liste cu cumparatorii, liste cu proiecte in lucru, licitatii…etc. Am creat un sitem de lucru, scris. Am creat o grila de bonus, foarte atractiva de altfel! Eram cu totii motivati sa incepem. N-a fost usor, insa imi plac lucrurile mai putin usoare. 🙂 Oamenii de vanzari se simteau “provocati”.

Pasul 2. 

Am facut training-uri cu acesti 3 oameni, cu role-play-uri clare pe ce se poate intampla, pe scenarii. Fiecare a venit cu idei si am imbunatatit sitemul.

Nu trebuia doar sa propunem prospectilor sa cumpere de la noi. Trebuia sa obtinem si alt serviciu de prestat – montajul(aici era marginea mai mare). Si poate identificam pe traseu, oameni care-si montau singuri, sau mesariasi, sau, de ce nu, lideri de opinie ce ne puteau da recomandari. N-o sa mai detaliez, am facut training-uri, am scris “procedurile”, am revenit asupra lor, am imbunatatit in timp ce lucram.

Pasul 3.

Am facut training-uri cu oamenii ce prestau montaj. I-am invatat cum sa comunice cu clientii, sa aiba mancare si apa la ei (sa nu ceara proprietarilor). Si n-a fost simplu deloc, insa din nou iti spun…oamenii se simteau “provocati”.

Apropo,

  • stii ca un voluntar se simte 100% voluntar, daca-si bea apa din propria sticla?

Am facut doar o analogie cu voluntarii, luand exemplu…:)

I-am invatat cum sa-si faca ordine in jur si cum sa curete dupa ei, tot. Practic si ei vindeau, vindeau imaginea firmei. Vindeau ceea ce lasau in urma, incepusera sa se vanda pe ei si zambeau. Exact, a fost greu sa-i fac sa zambeasca insa pana la urma am creat un alt sistem de bonus ce-i facea sa zambeasca. 🙂 Nu ignoram curatenia, deloc pentru ca voiam si recomandari…

Cu cat mai multe servicii de montaj, cu atat crestea si bonusul montatorilor. Daca zambeau, isi faceau bine treaba si obtineau montaje, aveau si mai multe motive sa zambeasca. Cui nu-i plac banii?

Ii trasnformasem in “cersetori de recomandari“. Recomandarile veneau numai si numai daca ei lasau lucrarea impecabila. Curat, aerisit, zambind, isi beau apa si-si mancau mancarea din bocceluta. 🙂 Imaginea si-o vindeau mai tot timpul si o sa vezi de ce, in pasul 4. Nu zambeau la final cu totii? (inclusiv beneficiarii lucrarii si prestatorii), nu obtineau recomandari, nu obtineau bonusul, nu erau punctati. Aici am facut un sistem de suprabonusare, masurand cati din cei ce erau beneficiari de lucrari, recomandau net, lucratorii nostri. Asta e o alta unealta execelenta de “control” si “post-vanzare”.

Pasul 4

Citeste in continuare… (click)

Daca esti om de vanzari, si vrei sa vinzi mai mult si sa obtii recomandari, am creat un superghid care sa te ajute.

Daca vrei ca oamenii tai sa vanda mai mult, sa obtina recomandari iar tu sa masori,  am creat un superghid care sa-i ajute. Feedback-ul primit pana acum, e incredibil.

Unul dintre oamenii care, 23 de ani a lucrat in marketing, a fost: “E atat de bun incat ma enerveaza!” :D Costi

 

Unul dintre oamenii cu care am lucrat cu multi ani in urma mi-a spus: ” Nu-mi vine sa cred ca beneficiam  de acest ghid acum 4-5 ani!” Lucian

Te voi tine la curent cu data lansarii SUPERGHIDULUI.

Ce poti castiga daca lucrezi cu mine?

Ce poti pierde daca nu lucrezi cu mine?

[mc4wp_form]

Daca n-ai citit partea 1, citeste-o aici: PARTEA 1. IGNORI VANZAREA? PRACTIC, IGNORI AFACEREA IN SINE

 Mi-ar placea sa auzim numai de bine!

Iulian Costea

Leave a Reply