Pentru ce alti IDOLI?

Foarte rar mai intalnesti un om care e asa cum ti l-ai  imaginat dupa prima impresie. In ziua de azi, oamenii stiu sa-si ascunda “identitatea” si poarta masti. Masti care sa-i apere, masti care cred ca-i fac imuni, masti care vor sa-i arate cum nu sunt, de fapt, masti ale “succesului”.

Imi aduc aminte de anul 2009 cand imi alegeam constient, un idol. A ramas idolul meu, profesional. Un angajat de nota 10, un manager excelent si un bun lider. Atunci, vream doar sa-l vad fata in fata, nu neaparat sa-i strang mana si sa-i spun ce reprezinta pentru mine. Lucram in companii diferite. Conjunctura, nebunia si ambitiile mele, m-au dus catre el. De parca ceva ar fi intamplator! L-am cunoscut, i-am strans mana. Cum?

El a transmis sefului meu ca vrea sa ma cunoasca 🙂

El vrea sa ma cunoasca pe mine!?

Seful meu de pe atunci, e unul dintre cei mai buni prieteni actuali. Am invatat enorm de multe de la el si mi-a promis atunci (aveam vreo 28 de ani), ca primul cadou pe care mi-l va face, va fi o carte de inteligenta emotionala. Nu s-a tinut de cuvant. 🙂 Probabil a considerat ca nu mai era nevoie. Intre timp, mi-am cumparat-o eu. Era nevoie!

De ce a vrut sa ma cunoasca, cand si cum?

Era intr-o sambata. Pe vrema aceea lucram in telecomunicatii. Eram “Regional Sales Manager” si “ne bateam” pe un oras. “Targovistea” devenise camp greu de batalii. Trei concurenti isi doreau suprematia. Un factor cheie era echipa coordonata de mine. Si am facut multe sacrificii, multe nopti de “strategie”, urmand zile de ACTIUNE, multe (poate prea multe) ore petrecute in teren. Practic, eu si echipa, ne mutasem acolo. Dupa 6 luni, eram numarul 1. Castigasem o cota de piata frumoasa, cifra de afacere si numarul de clienti aratau bine. Eram aproape de plus. Totusi, eram pe investitii.

Cine trebuia felicitat? Doar eu? Nu, nu e deloc asa. Echipa si eu, da, noi trebuia sa fim felicitati. Omul (idolul meu, devenit intre timp CEO-ul companiei), voia sa ma cunoasca pe mine. Coordonatorul, managerul, liderul, Iulian. Nu se putea vedea cu toata echipa, iar eu am tinut strans, carma,  in mainile mele tinere si in mintea mea constransa de rezultat.

review_idol_1

Mi-a spus doar atat: “in tine, ma vad pe mine de acum cativa ani si iti multumesc pentru munca pe care o faci si rezultatele pe care le obtii.” Atat mi-a trebuit. Ma gandesc ca vream doar sa-l vad. Unde se ajunsese? Sa fiu felicitat pentru rezultate!? Wow, cate emotie, cata validare, cate putere de leadership. Lucrurile astea nu le gasesti in carti, pe astea le traiesti intens.

Mi-am ales bine idolul si a ramas acelasi perfectionist, profesionist cu toate ca noi, nu comunicam. Foarte rar vorbesc cu el, pentru ca-l sun eu o data la un an sau doi, insa urmaresc cat pot de mult etapele prin care el trece. Si trece prin etape si stiu ca nu-i usor, insa e din ce in ce mai “mare”. E genial, omul!

Cred cu tarie ca fiecare om trebuie sa aiba un idol. Trebuie sa vada anumiti pasi, sa-i “memoreze” si sa actioneze des. Nu exista o singura metoda a succesului, de fapt nimeni nu ti-l poate garanta,  insa daca exista idoli ce au rezultate, de ce sa invetezi noi metode?

————————————————–

Azi, ne alegem gresit idolii. Ne uitam prea des la televizior si ii luam de acolo. Sunt deja creati fara a fi “verificate” valorile.  Dupa o vreme, ne dam seama ca am ales eronat.  Putem ramane in continuare asertivi, desigur.

Media-Televizorul, creaza idoli artificiali, lipsiti uneori de esenta, idoli ce mai tarziu, dovedesc lipsa de moralitate, integritate si lipsa unor pasi facuti in mod corect (unii dintre ei). Copiii nostri n-au voie sa-si aleaga idolii de aici. Nu fac eu liste cu idoli falsi, nu fac declaratii de valoare pentru ca nu pot indica eu idoli. Fiecare are libertate in alegere. De asta exista liberul arbitru.

Un singur lucru pot spune: Alege-ti cu grija idolii si urmareste atent(a), pasii pe care-i face in timp ce-ti construiesti propriul durm.

Citat-Dale-Carnegie1

io_sageata[mc4wp_form]

Cu drag,

Iulian Costea

 

COSTEA-1

Leave a Reply