POVESTEA lui Mihai Andrei Badea

Continui seria de materiale a copiilor diagnosticati cu autism.

V-am tot spus de Andreea Badea, coordonatoarea si fondatoarea APCA -Arges, si a venit timpul sa intelegem de ce a deschis un astfel de centru. E lesne de inteles ca sufera insa suferinta n-a invins-o si n-a pus-o la pamant. Andreea lupta, eu asa o stiu, o luptatoare ce spera cu strategie la o victorie.

Sa ne bucuram ca oameni ca Andreea exista si ne imparasesc din trairile lor. Citeste mai jos toata povestea.

 

 

“Numele meu este Andreea Badea si sunt mama unui baietel cu AUTISM in varsta de 9 ani, pe nume Mihai. Este un copil vesel, energic si afectuos pe care il pretuim si iubim foarte mult.

Pana la varsta de 2 ani, Mihai s-a dezvoltat normal din perspectiva noastra, fiind primul si singurul nostru copil. La 2 ani si jumatate problemele au inceput sa apara. Tot ceea ce Mihai acumulase pana la varsta aceasta a inceput usor, usor sa se piarda (cuvinte, contact vizual etc.). Atunci am inceput sa ne punem mai multe semne de intrebare: “De ce copilul nostru nu mai progreseaza? Care este cauza care la facut sa intre in regresie?”

Am mers deseori la medicul de familie si i-am povestit problemele

cu care ne confruntam in legatura cu progresele si regresele lui Mihai,

insa de fiecare data ne-au fost date niste explicatii bizare cum ca Mihai, nu ar avea nici o problema, fiind mult prea mic sa ne facem griji si sa mai asteptam ca o sa fie bine. Insa la insistentele noastre medicul de familie ne-a eliberat intr-un final un bilet de trimitere la un consultant de specialitate. Ajunsi la acesta, ne-am confruntat cu acelasi raspuns: Mihai e prea mic si va vorbi cu siguranta mult mai tarziu, si in plus sugestia consultantului a fost ca baietii vorbesc mai greu. Am fost programati la un alt control peste 6 luni cand Mihai implinea 3 ani. Tulburarea se instala din ce in ce mai mult, astfel incat Mihai isi crease o lume a lui plina de stereotipii: se juca stereotip, tipa, nu mai avea contact vizual si se uita in gol. Am incercat sa-l ducem la o gradinita particulara, dar din pacate nu s-a putut integra, era mult prea agitat, nu statea nici pe scaun, nu se juca cu copiii. La sugestia nasilor nostri am mers la un Profesor Doctor in PSIHIATRIE PEDIATRICA din Bucuresti.

In urma intrebarilor pe care dna. Doctor ni le-a pus si in urma

observarii lui Mihai ne-a specificat ca este: “AUTISM’’. Cand am auzit

acest diagnostic am simtit ca ne prabusim.

10171620_632540623503234_2650506103279543143_n

       El, este Andrei Mihai.

 

Nu stiam absolut nimic despre aceasta tulburare, Dna. doctor ne-a explicat totul despre aceasta

tulburare insa noi nu reuseam sa intelegem prea mult pentru ca starea

noastra interioara era foarte afectata. Era o durere, o neputinta, o furie, disperare si negare.

Pentru a putea face mai multe investigatii medicale, o evaluare

psihologica amanuntita si un tratament medicamentos Mihai a fost

internat de urgenta. In urma acestor investigatii am primit diagnosticul

final: AUTISM! Sfatul doamnei doctor a fost sa incepem imediat terapia ABA cu persoane specializate intr-un numar de 6-8 ore pe zi, pentru ca Mihai sa poata ajunga la normalitate.

Acum 6 ani si jumatate in Pitesti nu se stia despre aceasta terapie

ABA. Am gasit doua doamne psiholog, dar nu aveau nici o formare pe

aceasta terapie ABA si a trebuit sa apelam la un specialist ABA din

Bucuresti care in urma evaluarii ne-a putut redacta programele de care Mihai avea nevoie si asfel le-a format si pe cele doua doamne psiholog pe terapia ABA. Lucrurile au mers foarte greu pentru ca terapeutii se formau cu ajutorul lui Mihai insa nu apareau progrese. Am lucrat timp de 1 an de zile cate 3 ore pe zi alaturi de aceste doua terapeute si de coordonatorul de la Bucuresti care venea o data pe luna la Mihai si la terapeute pentru formare 10 ore. Costurile erau foarte mari.

Un an de zile progresele lui Mihai erau foarte mici deoarece

orele erau foarte putine iar echipa nu avea experienta necesara.

Confruntandu-ne cu aceasta tulburare, am luat legatura si cu alti parinti

care se confruntau cu aceeasi tulburare si cu mult mai multe probleme!

In urma acestor discutii am decis sa deschidem o asociatie atat pentru Mihai cat si pentru ceilalti copii care aveau si ei nevoie de ajutor.

Astfel a luat nastere ASOCIATIA PARINTILOR COPIILOR CU AUTISM

ARGES in anul 2011! Am inchiriat o casa in care am facut investitii foarte mari din propriile fonduri: mobilier, sistem de supraveghere, materiale corespunzatoare si multe alte dotari necesare acestor copiii. La scurt timp am fost contactati de parinti ai caror copiii aveau autism. La vremeaaceea au venit la noi in asociatie un numar de 8 copiii.

O data cu infiintarea acestei asociatii, Mihai beneficiaza de un

program complex de recuperare: logopedie, kinetoterapie, terapie

ocupationala si de psihologi formati care lucreaza terapia ABA (analiza comportamentala aplicata).Progresele lui Mihai si a celor 21 de copiii din cadrul centrului APCA Arges au inceput sa apara,cu ajutorul acestui centru,datorita faptului ca acum avem privilegiul de a avea intradevar o echipa foart bine pregatita si un mediu adecvat problemelor cu care ne confruntam.Baietelul nostru este un copil minunat,il iubim din tot sufletul, . Durerea este mare , neexplicabila in cuvinte incercand sa ii explici celor din jur ca Mihai sufera de AUTISM, el are nevoie mare de ajutor si trebuie sa simta atat cat poate dragostea mamei , tatei si a celor din jur . Primele zile, luni au fost groaznice , ne rugam la bunul Dumnezeu sa ne intareasca pentru fiecare zi care va urma .

In prezent facem fata cu greu situatiei deoarece spatiul este

insuficient si costurile sunt mult prea ridicate. In aceasta locatie am

reusit sa sa amenajam doar cu strictul necesar o sala de kinetoterapie, unde copiii pot beneficia si de recuperare motorie.

In momentul actual avem promisiuni publice, din partea

autoritatilor locale ca ne vor pune la dispozitie o locatie mult mai

spatioasa la care vom plati totusi chirie. Apelam la bunatatea dvs pentru

a ne ajuta la amenajarea acestui spatiu, pentru a ajuta cei 21 de copiii

care au nevoie de recuperare in continuare.

Va multumim, anticipat.”

Daca vrei, poti si nu te lasa rece, impartaseste acesta poveste cu ceilalti si poate se vor gasi cativa oameni ce il pot sprijini pe Andrei si pe parintii lui. Oirce ajutor mangaie sufeltul, chiar si o vorba buna. 

Daca vrei sa iei legatura cu Andreea, contacteaz-o la telefon: 0742.020.158.

Adresa: Str. Florariei, nr. 3, Pitesti, Arges, Romania
Nr. Registrul Asociatiilor si Fundatiilor: 12/RA/2011 Judecatoria Pitesti
Cont Bancar:RO35RNCB0789120601740001 deschis la BCR, CIF: 28110763

E lesne de inteles ca Andreea, sufera insa suferinta n-a invins-o si n-a pus-o la pamant. Andreea lupta, eu asa o stiu, o luptatoare ce spera cu strategie la o victorie. Copilul Andreei e pe primul loc.

Iulian Costea

Leave a Reply