Principiul 90/10. Cu totii TREBUIE sa il folosim.

Autor: Stephen Covey, cel care a descoperit principul 90/10.

Îţi va schimba modul în care reacţionezi.

10% din viaţă este formată dinceea ce ţi se întâmplă…90% din viaţă este decisă de modul în care reacţionezi…

Ce înseamnă asta?

Înseamnă că nu avem control asupra a 10% din ceea ce ni se întâmplă.

Nu putem opri ploaia. Avionul va pleca cu întârziere şi ne va afecta programul. Un şofer ne „taie faţa” in trafic. NU avem control asupra a 10% din ceea ce ni se întâmplă. Diferenţa este de 90%. Tu determini  acest 90%.Cum?..Prin reacţia ta…

Nu poţi controla culoarea roşie la semafor. Totuşi, poţi controla reacţia ta. Nu lăsa oamenii să te păcălească.

Sa folosim un exemplu.

cafea-varsataIei micul dejun cu familia ta. Fiica ta varsă ceaşca de cafea pe tine când eşti deja îmbrăcat de serviciu. Nu ai nici un control asupra a ceea ce tocmai s-a întâmplat. Însă ce urmează va fi determinat de reacţia ta.

Înjuri. Îţi cerţi fiica pentru că a vărsat cafeaua pe tine. Ea începe să plângă. După ce îţi cerţi fiica, te întorci spre soţia ta şi o critici pentru că a pus ceaşca prea aproape de marginea mesei. Urmează o scurtă ceartă. Te grăbeşti să te schimbi. Când te întorci vezi că fiica ta a fost prea ocupată cu plânsul pentru a-şi termina micul dejun şi a se pregăti de şcoală. A pierdut autobuzul.

Soţia trebuie să plece la serviciu imediat. Tu te grăbeşti să ajungi la maşină pentru a-ţi duce fiica la şcoală. Pentru că eşti în întârziere, conduci cu 70 km/h într-o zonă cu limită de viteză de 40 km/h.

Politiarutiera-amendaDupă 15 minute de întârziere şi plata unei amenzi, ajungi la scoală. Fiica ta fuge din maşină la ore şi nici măcar nu te salută la plecare. După ce ajungi la serviciu cu 20 minute întârziere, îţi dai seama că ţi-ai uitat servieta acasă. Ziua a început îngrozitor şi pare că devine din ce în ce mai rea. Abia aştepţi să ajungi acasă.

Când ajungi acasă, observi că există o tensiune în relaţia cu soţia şi cu fiica ta. De ce? Din cauza modului în care ai reacţionat dimineaţa. De ce ai avut o zi proastă?

 

A) Din cauza cafelei?

B) Din cauza fiicei tale?

C)Din cauza poliţistului care te-a amendat?

D) Din cauza ta?

Răspunsul este “D”

Nu ai avut nici un control asupra a ceea ce s-a întâmplat cu cafeaua. Modul în care ai reacţionat în următoarele 5 secunde de după a fost cauza faptului că ai avut o zi proastă.

Uite ce s-ar fi putut şi ar fi trebuit să se întâmple.

Cafeaua este vărsata pe tine. Fiica ta este pe punctul de a începe să plângă. Tu spui calm: “Nu-i nici o problemă draga mea. Trebuie doar sa fii mai atentă data viitoare.”  Te duci şi te schimbi. Îţi iei servieta şi revii la timp să îţi vezi fiica plecând la şcoală cu autobuzul. Se întoarce şi îţi face cu mâna. Ajungi cu 5 minute mai devreme la serviciu şi saluţi pe toata lumea. Observi diferenţa?

Două scenarii diferitte.                        Ambele au început la fel.                       Dar s-au terminat diferit.

De ce? Datorită modului în care ai reacţionat. Chiar nu ai control asupra a 10% din ceea ce se întâmplă în viaţa ta? Celelalte 90 de procente sunt determinate de modul cum reacţionezi.

Iată câteva moduri de a aplica principiul 90/10

Dacă cineva spune ceva negativ despre tine, nu fi ca un burete. Lasă atacul să se prelingă ca apa pe sticlă. Nu lăsa comentariile negative să te afecteze. Reacţionează corect şi nu îţi vor strica ziua.

Cum reacţionezi dacă cineva îţi „taie faţa” în trafic? Te enervezi? Loveşti volanul? Înjuri? Îţi creşte tensiunea? Cui îi pasă dacă ajungi cu 10 secunde mai târziu la serviciu? De ce să laşi maşinile să îţi strice ziua?

Aminteşte-ţi de principiul 90/10 şi nu îţi mai face griji. Ţi se spune că ţi-ai pierdut serviciul. De ce să nu dormi şi să devii nervos? Se va rezolva. Foloseşte-ţi energia şi timpul pentru a găsi un alt job, nu pentru a te îngrijora.

Avionul are întârziere şi îţi va strica programul. De ce să îţi descarci frustrarea pe stewardesă? Ea nu are nici un control asupra a ceea ce se întâmplă. Foloseşte timpul pentru a studia, pentru a-i cunoaşşte pe ceilalţi călători… De ce să te enervezi? Nervii vor face lucrurile şi mai rele.

Acum ştii principiul 90/10. Aplică-l şi vei fi uimit de rezultate. Nu pierzi nimic dacă încerci. Principiul 90/10 este incredibil. Foarte puţini îl ştiu şi îl folosesc.

Rezultatul? Îl vei vedea singur!

Milioane de oameni suferă de stres nemeritat, încercări, probleme şi dureri de cap. Toţi trebuie să înţelegem şi să aplicăm principiul 90/10.Ne poate schimba viata!…Bucura-te!!!

Tot ce ne trebuie este voinţa de a ne oferi posibilitatea de a face acest experiment.

Absolut tot ce facem, ce oferim, ce spunem şi chiar ce gândim este ca un bumerang. Se va întoarce la noi… Dacă vrem să primim, trebuie să învăţăm ca întâi să oferim… Se poate!!!

 

Cu drag

Iulian Costea

 

Leave a Reply