Rezolvi probleme sau gasesti solutii?

O sa incep articolul acesta intr-un mod atipic, insa sper sa intelegi pana la urma si de ce!?

Fie ca esti sau nu casatorit(a), ai avut cel putin odata de-a face cu mama soacra.

Ai intrat intr-un “conflict domestic” cu fiul/fiica acesteia, implicit cu ea, si aproape niciodata nu ai gasit rezolvare la mama soacra. Sau poate reprezinti un caz fericit! ๐Ÿ™‚

Soacrele, aproape niciodata nu au stiut sa rezolve problemele de cuplu ale copiilor.

Asta nu este o deficienta personala ci e general specifica firii lor, face parte din rolul lor, rol ce le-a fost “transmis” din generatie in generatie. Repet, poate esti un caz fericit!

Ele nu se concentreaza pe solutie, ci mai degraba se intereseaza de unde a pornit totul si acest lucru de obicei dureaza mult si se dovedeste a fi un proces ineficient si inutil, poate!

Rolul mamelor-soacre nu a fost si nu este nici pe departe acela de a gasi solutii optime, problemelor din cuplu, ci mai degraba ele cerceteaza minutios, de unde a pornit totul.

De cele mai multe ori, in viziunea “ei”, vinovat nu este copilul acesteia ci esti tu, ginerele/nora. Si atunci cand totul se lumineaza in mintea ta, si intelegi ca solutia este tot la voi ca si cuplu, decizi ca nu mai impartasesti nimic cu mama-soacra. Aceasta decizie este sau nu buna, de la caz la caz. Eu, personal ma inteleg foarte bine cu mama soacra! ๐Ÿ™‚

 

s560x316_Nu_te_intelegi_cu_mama_soacra-_Sfaturi_cum_sa_procedezi

sursa foto:ย www.bzi.ro

 

Sper sa nu se supere pe mine, mamele soacre ci dimpotriva sa se gandeasca de doua ori daca e sau nu.

Oricum, ele nu sunt menite sa rezolve probleme de cuplu si totusi se apeleaza la ele. ๐Ÿ™‚

 

Inchizand o paranteza ce de fapt nu va putea fi inchisa niciodata, mergem spre latura profesionala unde lucrurile se intampla identic.

Oamenii de succes se concentreaza pe aflarea solutiei, in schimb ceilalti se concentreaza pe detectarea si abia apoi pe rezolvarea problemelor. Eu zic ca-i foarte corect sa stii de unde a aparut problema “X”, ca pe viitor sa stii ce e de ocolit, insa ordinea, in cazul in care a aparut o problema este:

1. CONCENTRAREA PE GASIREA DE SOLUTII

2. REZOLVAREA PROBLEMEI, si mai apoi daca mai e timp si merita…

3. DE UNDE A APARUT PROBLEMA, sa stii pe viitor ce e “de ocolit”

Daca mama soacra sau dl. ginere sau dl. manager,ย  vor alege sa vada asa lucrurile, vor debloca sistemul de eficienta

Cu mama soacra o sa reusesti mai repede, pentru ca poti alege s-o incluzi sau nu in viata ta, insa pe plan profesional nu poti de fiecare data, asa ca va trebui sa te adaptezi.

A pierde timp aiurea si apoi a incerca sa-ti explici tie sau sa expui altora ca de fapt identificai de unde a aparut o problema, este echivalent cu “sunt un om โ€micโ€, ce nu poate rezolva nimic“. Si din pacate, nu putine sunt aceste cazuri.

De-a lungul timpului, daca eu plecam urechea la tot ce auzeam in jurul meu, urma, fie sa concediez o multime de oameni, fie sa innebunesc din prisma multelor sarcini nerezolvate.

Luam oamenii la o discutie unu la unu, si gaseam impreuna solutii, fara sa apofundam in exces de unde a plecat totul!

Ma distreaza, si in acelasi timp ma sperie, oamenii care-si pierd puterea de concentrare si energia pe discutii si actiuni ce nu duc nicaieri.

Acesti oameni fac lucrurile doar asa, sa fie facute si in final tot ei sunt cei ce nu inteleg de ce nu au rezultate bune.

Polul opus, dezvaluie oameni cu putere de sinteza, ce gasesc repede solutii, iar ceilalti sunt pur si simplu uimiti ca o parte dintre ei raman “nepedepsiti”. “Cum a putut sa treaca peste…“, se intreaba ei?

E destul de simplu: Acesti oameni, din polul opus, se concentreaza strict pe gasirea de solutii si NU pe identificarea problemelor.

Fie ca vrem sau nu, avem probleme zi de zi, iar daca ne-am concentra pe a identifica si mai multe in speranta ca nu ne mai lovim de ele, ne construim de fapt propria capcana vie si de durata. Ca un rahat, in care scormonesti si incepe sa…stii tu.

De asta exista oameni de succes, de asta exista manageri ce castiga o multime de bani; exista pentru cฤƒ ei:

ย **gasesc solutii la orice si nu-si petrec timpul in a gasi si rezolva probleme doar de dragul de e rezolva ceva…

Asa ca: sa nu mai fi uimit cand o sa observi ca un om de succes nu “te baga in seama” atunci cand expui o problema pe care o consideri grava. El stie oricum, ce e de facut.

Iti dau in continuare doua exemple ce le-am citit de ceva vreme, intr-o carte.

1. Cand NASA a inceput sa trimita oameni in spatiu au descoperit ca in spatiu stilourile nu functioneaza la gravitate zero. Din cauza lipsei gravitatiei, cerneala pur si simplu nu curgea prin penita. Ca sa rezolve problema asta au cheltuit 12 milioane $ in 10 ani de zile. La sfarsit au reusit sa inventeze un stilou care la gravitate zero, puteai sa scrii pe tavan, in apa, practic, pe orice substanta si in orice mediu, chiar si la temperaturi sub 300 grade Celsius.
Ce au facut rusii? โ€ฆAu folosit un creion.

2. Unul din cazurile celebre in Japonia a fost cazul cutiei de sapun goale. Una din marile companii de cosmetice din Japonia a primit o plangere de la un client ca a cumparat un sapun, dar cutia era goala. Imediat managementul companiei a izolat problema la nivelul liniei de asamblare care transporta toate sapunurile sa fie impachetate. Problema era ca dintr-un motiv necunoscut una din cutii trecuse de linia de asamblare goala. Cum sa rezolve aceasta problema? Managementul a insarcinat o echipa de ingineri cu rezolvarea problemei..
Acestia au inventat o masinarie care scana cu raze X fiecare cutie care trecea prin linia de asamblare. Trebuia sa lucreze doi oameni la aceasta masinarie si ca rezultat se obtineau imagini de inalta calitate a interiorului cutiei. Au cheltuit o multime de bani pe utilajul asta.
In acelasi timp, o companie concurenta, mai mica, s-a confruntat cu aceeasi problema. Un functionar de la registratura a venit rapid cu o idee care a fost si pusa in practica. In loc de a inventa o masinarie complicata care sa scaneze cu raze X, au cumparat un ventilator puternic
si l-au montat paralel cu linia de asamblare. De fiecare data cand o cutie goala trecea prin dreptul lui, curentul de aer o arunca pur si simplu de acolo.
Morala: Cauta intotdeauna solutiile cele mai simple.

Deci, nu sta sa tot identifici la probleme pentru ca mai apoi sa le rezolvi, ci GASESTE SOLTUII!

E posibil sa-ti placa si: Stabilirea prioritatilor poate aduce lucruri minunate in viata ta

Cele bune,

Iulian Costea

10802059_782544375116797_8204291072261611552_n

Leave a Reply