Si eu am lectiile mele dupa aproape 3 ani de antreprenoriat

Nu, nu fac de mult antreprenoriat, insa cand lucram in multinationala, mi se faceau, periodic evaluari despre spiritul antreprenoirial. Stii cum e cu testele, vrei “sa dai bine”, in toate.

75089_470194529685118_314544352_n

Iata 12 lectii pe care le am in atreprenoriat, dupa doua multinationale:

1. Creaza-ti o viziune. Propria viziune care poate fi si un slogan. Ex: Eu, am ca slogan si viziune: “Prepare To Train!”, sau “Pregatit sa-ti antrenez echipa!”. Urmareste-o zilnic si n-o scapa din ochi nicio secunda. “Da-te mare”, cu ea si fa-o cunoscuta la colegi, parteneri, prieteni. Fa-o cunoscuta peste tot! Chiar si la prezentari gratuite.

2. Zambeste atunci cand esti in rahat. Ce se poate intampla mai rau?!? Sa dai “chix”, insa daca tot timpul traiesti cu frica de insucces, pana la urma il vei “gasi”. Traieste azi, actioneaza si zambeste. Si, zambeste larg, oamenilor le plac oamenii cu zambete largi si poate chiar asa, castigi!

3. Imbraca-te impecabil, oricand, chiar daca biroul tau e acasa. Chiar daca n-ai un super-birou, te poti imagina intr-unul, insa in cazul tinutei, e altfel, nu poti doar sa-ti imaginezi. Petrece-ti timpul in teren la clientii tai si arata-le ca esti atent in primul rand cu tine. Fii impecabil din punct de vedere al tinutei. Ei, vor observa totul!

4. Planifica totul. Inclusiv un e-mail pe intentii de colaborare. Structureaza totul pe pasi, pe puncte si pe sub-puncte. Intrevino acolo unde exista negociere, reintoarce-te in punctele amintite de tine si resubliniaza-le organizat. Nu scrie “alandala…”

5. Suna-ti zilnic contabilul. Arata-i ca esti atent. Cunosc colegi, care au platit sute de milioane (vechi), la final de an pentru dividende. Nu trebuie sa ajungi aici, suna-ti contabilul si intreaba-l daca ai ajuns la break even point. Pana il vei obisnui pe el s-o faca, o sa dureze. Ia tu initiativa.

6. Arata-le oamenilor cu care lucrezi ca esti in barca lor, sau ca sunt cu tine in barca. Nu lasa astfel de situatii la voia intamplarii. Eu, de multe ori am vrut sa renunt in primele 3 luni de colaborare pentru ca nu ma simtem sus, in barca. Crede-ma pe cuvant!

Ai cuvantul meu ca asa e!

7. Nu fii umil. Cand un client va vedea ca te poti umili, urmatorul gand va fi ca esti si prost. Nu sta acolo unde nu ai incredere doar de dragul de a face un ban in plus. Mai bine cheltuie mai putin, mai atent, pe lucruri ce conteaza pentru afacerea ta.

8. Vinde, vinde, vinde. Vinde tot timpul, vinde-te peste tot si nu te opri. E ideal sa-ti sune telefonul si sa te umpli de incasari/proiecte, insa nu cred ca e asa. Stai in teren si la multe intalniri cu scop clar de a vinde, de a “te vinde.”

9. Decat sa vinzi ieftin, mai bine gratis. Mai ieftin, inseamna negociere slaba, gratis inseamna ca-ti permiti. Asta nu inseamana sa dai mereu gratis, din contra propune-ti sa vinzi scump, cel mai scump poate. Toti sunt ieftini, iar clientii ce cumpara ieftin, vor cumpara de unde e mai ieftin. Dupa ce nu mai esti cel mai ieftin, ce faci? Iti perminti sa-ti pierzi clientii?!?

10. Fii constant. E bine sa fii calitativ, dar e mai bine sa fii constant. Calitatea o vor aprecia partenerii tai, oamenii! Vor fi subiectivi si daca lucrezi prea mult la calitate, nu vei prospera. Lucreaza la constanta, in fiecare zi, in fiecare punct!

11. Nu te abate de la plan. Esti inconjurat de oameni ce iti vor da detalii despre insuccesul tau? Foarte bine, renunta la ei si stai 100% in planul tau. Nimeni nu te vede in plin proces. Toti te vad daca ai sau nu ai rezultate. Fii optimist si mergi pe planul tau. Nu uita, ai o viziune deja! N-o mai stii? Intoarce-te in punctul 1.

12. Este mare diferenta intre angajat si antreprenor. Ca antreprenor n-ai siguranta profitului, ca angajat da! De ce? pentru ca luna de luna incasezi salariul. Dar “profitul”, poate fi mic, ca angajat, asa-i? Fa-ti “botezul”, in antreprenoriat cu siguranta clara ca e alta “Marie”, la mijloc. Esti stapan pe timpul tau care din pretios se transforma in periculos daca nu stii sa-l gestionezi.

In final, am un cadou pentru tine. Sper ca iti plac cadourile. Mie imi place sa le ofer.

Coperta

Iulian Costea

Leave a Reply