Stabilirea prioritatilor poate aduce lucruri minunate in viata ta

“Gandurile sale erau imbarcate intr-un tren personal, si nimeni altcineva nu putea sa urce in el.” (Zig Ziglar)

N-am cunoscut pana azi un om caruia sa-i fi fost premiata organizarea unui eveniment din familie. De obicei se premiaza indivizii ce au rezultate de organizare si rezolvare pe plan profesional. In rest se primesc aprecieri.

Nu cred ca facem corect diferenta intre task-uri.

De ce sa facem diferenta intre acestea, te intrebi? Din simplu motiv ca task-urile devin repede:

 

-URGENTE

-IMPORTANTE

Care consideri ca au prioritate in rezolvarea si solutionarea lor?

Daca ai raspuns, cele CELE IMPORTANTE, felicitari. Intr-adevar cele importante trebuie sa aiba prioritate.

Urgente sunt cu toatele, si cele importante si cele mai putin importante. Atunci cand cineva te suna, sau iti vorbeste direct sau iti scrie un e-mail sa-i rezolvi o problema sau sa-i dai un raspuns, task-ul devine urgent pentru ca interlocutorul nu va omite sa spună: Te rog, ajuta-ma sau nu uita: că...E URGENT!

Asa ca prioritizarea, ramane alegerea ta constienta. Daca te abati de la o sarcina importanta să rezolvi o sarcina urgenta, esti omul care seara va declara ca nu-i mai ajunge timpul. Solutia e numai una si e simpla de tot:

Priorotizeaza, si nu rezolva sarcinile urgente ci rezolva-le pe cele cu adevarat importante.

Iti spun din experienta ca intotdeauna am “amanat” sarcinile urgente si foarte putin importante, reusind sa enervez anumiti oameni, insa in final am explicat de ce si oamenii au inteles. Nu spun ca am stiut din prima zi in care am devenit manager de aceasta metoda. Nu, au trecut luni, poate chiar un an pana am inteles tot.

Citeam nu demult, intr-o carte a lui Zig Ziglar despre o vizita facuta de scriitoarea Clare Booth Luce, presedintelui John F. Kennedy, pe cand acesta se afla la Casa Alba. Scriitoarea era renumita pentru maniera deschisa si directa. Ea i-a spus presedintelui: “Domnule presedinte, trebuie sa scoateti pe sovietici din aceasta emisfera.” Au vorbit cateva minute, apoi o sunat telefonul si presedintele a iesit din camera, pentru a vorbi. Cand s-a intors, era foarte incantat de ceva si a exclamat: “Mi s-a votat proiectul de lege legat de textile! Dar sa revenim, ce spuneai Clare?” La aceasta scriitoarea a replicat:

“Domnule presedinte, exista multi oameni mari pe care civilizatia noastra ii aminteste. Despre unul dintre ei s-a spus ca a mers pana la o cruce si a murit ca sa fie iertate toate pacatele noastre. Despre altul s-a spus ca a plecat in cautarea unei noi cai de acces spre o lume veche si a descoperit una noua. Despre altul se spune ca a luptat impotriva tarii natale si, avand de partea sa doar o armata pestrita de rebeli, a invins cea mai mare putere militara de pe pamant pentru a descoperi o noua natiune. Si despre altul se spune ca a fost nevoit sa se ascunda in intunericul noptii in timp ce intra in Washington si timp de patru ani a suferit pentru ca populatia sa poata fie pe jumatate libera si pe jumatate in robie.

Domnule presedinte, despre niciunul dintre acesti oameni mari nu s-a spus vreodata ca <i s-a votat proiectul de lege privind textilele>.”

“Prioritatile sunt importante si odata puse in ordine, lucruri absolut minunate se pot intampla in vietile noastre.”

Acum, gandeste-te care este prioritatea ta numarul unu si concentreza-ti resursele in aceasta directie in proportie de 80%.

La fel si la serviciu.

Dar care este acea prioritate? Care sunt aceste prioritati?

Cu drag

Iulian

Leave a Reply