“Testul lui Socrate” pe care il vei folosi cu siguranta

Nu cred ca n-ai fost in situatia in care ti s-a pus o “eticheta” pentru comportamentul sau infatisarea ta. In liceu, in facultate sau chiar la locul de munca.
Suntem priviti cu oarecare ironie, iar atunci cand depasim anumite bariere personale si profesionale, multi se grabesc sa ne puna porecle sau sa “ne judece”.
Gandeste-te acum ca ai amici, prieteni, cunoscuti si vin la tine sa-ti “povesteasca” cum ti se spune sau ce au auzit despre tine, gandindu-se ca-ti fac un bine sau ca veti rade copios de ceea ce vei auzi. Tie, insa, s-ar putea sa nu-ti placa ce auzi sau in cazul in care “eticheta” este despre altcineva, sa astepti cu nerabdare sa vezi “clasificarea”.
Uite ce iti recomand mai jos. Este vorba de “testul lui Socrate”, simplu de aplicat, format din trei intrebari la fel de simple, ce le vei folosi cu siguranta.
socrate
“În Grecia antică, Socrate, era foarte mult lăudat pentru înțelepciunea lui. Într-o zi,  marele filozof s-a întalnit întâmplător cu o cunoștință care alerga spre el agitat și care i-a spus: “Socrate, stii ce-am auzit tocmai acum, despre unul dintre studenții tăi?”

 

“Stai o clipă,” îi replică Socrate. “Înainte să-mi spui, aș vrea să treci printr-un mic test. Se numește Testul celor Trei.”
“Trei?”
“Așa este,” a continuat Socrate. “Înainte să-mi vorbești despre studentul meu, să stăm puțin și să testăm ce ai de gând să-mi spui.

 

Primul test este cel al AdevăruluiEști absolut sigur că ceea ce vrei să-mi spui este adevărat?”
“Nu,” spuse omul. “De fapt doar am auzit despre el.”
“E-n regula,” zise Socrate. “Așadar, în realitate, tu nu știi dacă este adevărat sau nu.

 

Acum să încercăm testul al doilea, testul Binelui. Ceea ce vrei să-mi spui despre studentul meu este ceva de bine?”
“Nu, dimpotrivă…”
“Deci,” a continuat Socrate, “vrei să-mi spui ceva rău despre el, cu toate că nu ești sigur că este adevărat?”
Omul a dat din umeri, puțin stânjenit.
Socrate a continuat.

 

“Totuși mai poți trece testul, pentru că există a treia probă – filtrul Folosintei.  Ceea ce vrei să-mi spui despre studentul meu îmi este  de folos?” 
“Nu, nu chiar…”

 

“Ei bine,” a conchis Socrate, “dacă ceea ce vrei să-mi spui nu este nici Adevărat, nici de Bine, nici  măcar de Folos, atunci de ce să-mi mai spui?”
Omul era învins și s-a rușinat.”
Te-ai “confruntat” cel putin odata in viata cu aceasta situatie in care sa ti se povesteasca (fara sa ceri asta) despre un cunoscut? Dar sa ti se spuna, cum ti se spune…sau mai rau cum esti “catalogat” cand nu esti de fata?!
Dar tu, faci asta?!
Citat-Dale-Carnegie1

[mc4wp_form]

Iulian Costea

Leave a Reply