Tine-ti banii in BORCAN – Capitolul I

De cand ma stiu, am tot avut probleme cu gestionarea ”corecta” a banilor.

Am pus special ghilimele la ”corecta”, pentru ca sunt atatea sisteme de a-ti administra proprii bani, incat nu mai stii pe care sa le pui in practica.

Am avut perioade cand ii tineam in casa. Nu, nu-mi era frica de hoti, pentru ca nu mi-e frica absolut deloc nici ca cineva imi poate fura cei 100 de euro, pe care-i tin in portofel. Sunt singurii bani pe care-i tin asa. In rest, nu prea tin cash multi. Cei 100 de euro ii tin acolo pe pricipiul ”ban la ban trage”.

Am avut perioade in care-i tineam in banca. Nici aici nu-mi era frica ca mi fura cineva si totusi…am cheltuit din ei, pana mi-am furat singur, visul cel mare.

Deci, cash in casa n-a mers, in banca mai eliberam cate un depozit mic…asa ca nici ai n-a mers.

Ceea ce scriu mai jos e modul meu de a face ceva economii (acum la un nivel mic), si nu e neaparat corect asa.

descărcare (1)

Sa zicem ca ai un salariu pe care te bazezi luna de luna de cca 500 de euro, in afara de comisioane, bonusuri, prime, si alte venituri din chirii, drepturi de autor (daca e cazul).

Ai cheltuieli fixe in cuantum de 250 de euro, deci iti raman pentru: mancare, haine si neprevazut, 250 euro.

Si cei 250 de euro, pot fi considerati cheltuieli fixe. De aici, mai vin comisioane pe care alegi sa le pui in acelasi buzunar (in aceeasi galeata), cu toti banii si in fiecare zi iei din ei, dupa nevoi sau dorinte. De cele mai multe ori, cheltui din dorinte nu din nevoi reale. Eu am inceput sa ma intreb mai mereu, atunci cand sunt gata de a face o achizitie, daca imi trebuie cu adevarat. Si acolo unde nu merita achizitia si nu e neaparata nevoie, renunt la ea.

Mai mergi la restaurant, mai platesti 2-3 carti ale copiilor, iti mai cumperi si tu 2-3 carti care-ti plac, mai mergi la cinema, la o distractie si pana aici nimic gresit.

Cand incepi sa-ti faci calcule, acel comision sau – ”venit suplimentar ”- s-a dus si ai impresia ca asta era destinatia lui. Si eu faceam asa si inca nu mi-am stopat 100% acest obicei.

Tot ce fac acum e sa ma gandesc mai serios si banii sa fie pentru mine un capitol la care sa lucrez zilnic. E mai mult decat o lectie si mai mult decat un simplu antrenament.

De ce?

Fumezi? Bei cafea? Te plimbi cu masina/motocicleta? Ai alte vicii? Sunt sigur ca ai si daca pe aceste ti le hranesti, de ce n-ar fi asa si in cazul banilor. Daca cheltui in ”prostie” si fara discernamant, de ce sa mai vina banul la tine? De ce ar face-o?

Zici ca daca ai castiga mai mult ai reusi sa strangi? Eu nu cred pentru ca e simplu ca buna ziua, ca daca castigi mai multi bani intr-o luna, iti va creste si nivelul de trai si obiceiurile si automat si cheltuielile.

In fiecare dimineata cand te trezesti nu uiti sa te speli pe dinti, corect? Nu uiti mananci ceva si nu uiti sa incui usa cand iesi din casa. Seara, nu uiti sa te schimbi in pijamale si nu uiti sa-ti speli fata si din nou dintii, nu-i asa? Deci…NEVOI! Si atunci de ce uiti de bani, de ce-i neglijezi?

Poti sa faci ceva simplu de tot in scopul de a avea tot timpul bani. Dar din nou e o chestiune de alegere.

In articolul viitor, o sa-ti spun exact cum sa-ti ti banii in borcan si mai ales de ce.

Pas cu pas vei avea si stiu ca iti place asta, tuturor ne place.

Iulian (zis si cheltuitorul familiei) Costea

Continuare Capitolul II, aici.

                                                              Imi poti dau un like si aici, acum construiesc si o pagina de fani si mi-ar placea sa contribui si tu: https://www.facebook.com/pages/Iulian-Costea/268969709923285?ref=hl

 

Leave a Reply