Vrei valoare? Dar tu oferi?

Pun foarte mult suflet si in ceea ce fac si atunci cand sunt criticat ma iau durerile de burta.

Pot sa pariez ca peste 50% dintre oamenii pe care daca-i intrebi cum se simt cand sunt criticati, vor raspunde foarte diplomat:

“Nu am nicio problema sa fiu criticat, insa sa fie constructiv”.

:))

Asa e, criticul ar trebui sa fie personajul care sa vina cu feedback-ul direct si onest din care tu sa poti lua ce e bun, el spunandu-ti partile mai putin pozitive ale ceea ce se analizeaza.

Insa nu convine nimanui sa fie criticat si nu fi ipocrit sa zici altceva.

Iti spun si de ce nu-ti place sa te critice ceilalti. Nu iti place pentru ce ceea ce faci tu ai impresia ca faci responsabil. Nu iti place pentru ca tu pui suflet in tot. Nu iti place pentru ca oricum nimeni nu e ca tine si nimeni nu gandeste ca tine. Nu iti place pentru ca oamenii nu inteleg ceea ce vrei tu de fapt sa exprimi, etc…

Nu iti place si punct.

Nici mie nu-mi place deloc, mai ales ca ma ia o durere in capul pieptului si imi trebuie ceva vreme sa-mi treaca. Acum ca sti ce nu imi place, vino cu critici. 😉 Dar constructive. Serios acum, daca poti sa-mi spui direct si constructiv (si mai ales nu fa pe smecerul/smechera si nu te urina, pe ceea ce fac eu) chestii care sa ma ajute, le accept si te si pup.

N-am vorbit si nici n-o sa vorbesc in blog despre cum sa arati, cum sa te pensezi, cum sa-ti epilezi parul, cum sa scrii corect si cum sa pui diacriticile mai usor. Trebuie facuta diferenta. Un om care are un blog de tip “DEX”, poate fi aspru “judecat” in lipsa diacriticelor, insa nu poate fi judecat pentru ca nu stie sa puna si imagini frumoase langa text ca sa creeze emotie. Intelegi?

Adica fiecare cu treaba lui…, treaba care din pacate e facuta din ce in ce mai prost.

Am “bombanit” pe langa subiect sa ajung aici.

Aici, insemanad la treaba pe care si-o face fiecare om la locul de munca si nu numai.

Oameni buni; niciun colaborator de-al mea nu a refuzat sa angajeze un om pe care l-am recomandat eu.

L-am recomandat cam asa:

“Domn’ X (fiind directorul), am un om care este exact ce avem noi nevoie azi. E un om care stie bine cu ce se mananca treaba asta pe care noi o facem, are obiective, are atitudine, o sa genereze venituri de…,stie sa “conduca” si sa administreze ireprosabil. Ce facem?”

Ce crezi? L-a angajat sau nu?

Pai da, l-a angajat pentru ca toate firmele respectabile au nevoie de oameni buni, oameni care produc, nu oameni care stau cu ochii pe ceas de la 12 dupa-amiaza la 17 seara…si cand s-a facut 17, rup usa. Dar daca 650 de ron/luna, e o suma acceptabila de ce sa n-o primeasca? Nu vorbesc de pensionari sau alte categorii private de anumite drepturi…
Mai fac un pariu si zic ca cei care rup usa la 17 sunt cei mai multi dintre criticii ce se scarpina in partea dreapta cu mana stanga si se pricep la sfaturi mai bine ca oricine.

Concret Example….

Un bun prieten pleaca maine noapte in locuri mai frumoase decat “uscatul”.

Are nevoie de transport si merge sa se intereseze cum poate sa-si trasporte corpul + cateva bagaje din punctul  A  in punctul B, fara escale. Mentioneaza ca e urgent si ca apelul pe care-l primise ieri, de dimineata tocmai asta vroia sa transmita…URGENTA !!!

In asteptarea unui raspuns, ia loc langa telefonul fix (acasa) si asteapta sunetul care sa-i dea vestea buna. 🙂 Nimic! Si pleaca (ieri) sa vada altceva. Pana la urma face achizitia din alt loc, alt om, ce-l serveste prompt, bine si echitabil.

Pe seara, se retrage multumit in fata televizorului fara sa ia prea mult in seama sceneta. Se uita un pic la un talk show, isi reface traseul de poimaine si adoarme. Linistit! Avea transport!

A doua zi (azi) primeste apelul telefonic, apel ce trebuia sa vina cu o zi in urma si este anuntat ca nu s-a gasit nimic din ce vroia, insa s-a gasit o varianta mult mai buna. Mult mai buna = mult mai scumpa.

In conversatie, s-au strecurat cuvinte codificate ca:

daca nu ma insel

-cred ca

-parca, etc, cuvinte ce nu-si avea rostul devreme ce prietenul meu astepta telefonul si nu el era cel ce-l efectua.

Prietenul meu era receptor…

Daca maine iau pe unul dintre voi, cititorii investestecorect.ro si facem o vizita la B.A., (firma…) si vorbim despre consultanta si despre faptul ca putem ajuta in procesul de “slefuire” a angajatilor, vom primi raspunsuri de genul; “nimeni nu stie ca mine, nu aveti voi ce faceti aici, aici e greu, eu stiu cum, criza e de vina ca nu merge nu oamenii mei, etc…” Si te retragi, si mergi mai departe. Ta iau cu mine la alte vizite si ne iese pana la urma. Si noi gresim (tu cu mine), suntem oameni.

Oamenii stiu sa critice, dar nu accepta sa fie criticati, cam despre asta e vorba.

Oamenii vor valoare, dar nu ofera…

Oamenii vor ceva in schimb de fiecare data cand ofera ceva…

 

O zi execelenta iti doresc. Oricum, prietenul meu a plecat!

 

PS: Daca dai “doi bani” pe oameni, nu-i mai descuraja.

Tie ce ti se reproseaza cel mai des?

Iulian

Leave a Reply